Klasik Dönem Hadis Şerhlerinin Yazılma Sebepleri

Author:

MISIR Sezgin1ORCID

Affiliation:

1. Uludağ Üniversitesi, -İlahiyat Fakültesi/ Sosyal Bilimler Enstitüsü-Temel İslam Bilimleri

Abstract

İslam dininin temel kaynaklarından biri sayılan hadislerin tedvin ve tasnifiyle oluşan hadis külliyatının pratikte daha iyi anlaşılması için hadis alimleri birtakım çabalar içine girmişlerdir. Bu çabaların en yoğun şekilde tezahürü şerhlerde görülür. İslam’ın geniş coğrafyalara yayılması ve her bölgenin hadisleri anlamaya yönelik farklı yaklaşımları, şerhlerin yazım sebeplerini tam olarak belirlemeyi zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte hadisle meşgul olan şarihleri şerh yazmaya iten bazı ortak nedenlerden bahsetmek mümkündür. Hiç kuşkusuz şerh yazma faaliyeti bir entelektüel çabanın sonucudur. Fakat hadisleri anlama faaliyeti olarak ortaya konulan bu çabayı sadece entelektüel bir gayrete hasretmek daraltıcı bir yaklaşım olacaktır. Bu minvalde şerhlerin yazılma sebeplerini iki ana başlığa ayırmak mümkündür. Bunun ilki şerhlerin genel olarak hem muhteva hem de metin açısından hadisleri anlama ve izah etme çabası, ikincisi de şarihlerin kendi iç dünyası veya çevresinin etkisiyle oluşan birtakım özel sebeplerdir. Dolayısıyla şerhlerin yazılma ihtiyacını tamamen bir anlama çabasının sonucu olarak görmemek gerekir. Bizce en önemli sebebi bu olmakla beraber, şerhlerin yazılmasına etki eden; şarihin müntesibi olduğu mezhebini savunma ihtiyacı, şerh ettiği esere hizmet etme arzusu ve eğitim-öğretim faaliyetlerine yardımcı olma gibi başka nedenlerin de var olduğu söylenebilir. Makalede şerhlerin ele aldığı metni anlama ihtiyacı dışındaki muhtemel yazılma sebepleri ele alınmaya çalışılacaktır.

Publisher

RumeliDE Dil ve Edebiyat Arastirmalari Dergisi

Reference62 articles.

1. Abdilber, İ. (1967). et-Temhîd lîmâfi’l-Muvatta mine’l-meânîve’l-esânîd. nşr. Saîd Ahmed Arâb v.dğr., 26 Cilt. Tıtvân: Vizâretu’l-Evkâfve’ş-Şüûni’l-İslâmiyye.

2. Abdulhamid, M. M. (1984). el-Ahvâlu’ş-Şahsiyye fi’ş-Şerîati’l-İslâmiyye, el-MeNtebetü’l-Hanifiyye, İstanbul.

3. Abdurrahman, M. E. L. A. M. Tuhfetu’l-Ahvezî bi Şerhi Câmii’t-Tirmîzî. Dâru’l-Fikr, Beyrut, ts.

4. Acet, S. (2019). Nevevî’nin, Minhâc Şerhinde Müslim Ve Sahîh’i Hakkındaki Tespit Ve Tenkitleri. Şarkiyat, 11, (1), 52-73.

5. Acet, S. (2019). İmam Nevevî’nin el-Minhâc İsimli Eserindeki Şerh Metodu. Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(12), 25-46.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3