Abstract
Türkiye 21. yüzyılın ilk iki on yılında muhafazakâr İslam'ın toplumsal ve siyasi hayatta hâkimiyetini kurmasına ve pekiştirmesine tanık oldu. Fakat bununla eş zamanlı olarak—her ne kadar etki alanı daha kısıtlı olsa da—muhafazakâr İslam'a eleştirel yaklaşan ve ezilen toplumsal grupların yanında yer alan bir sivil din akımı da görünürlük kazandı. Bu makalenin amacı Türkiye'de sivil dinin temel referanslarını, imkân alanlarını ve karşılaştığı engelleri ortaya çıkarmak. Çalışma bu amaçla din sosyolojisindeki ilgili literatür ışığında Türkiye sivil dininin önde gelen ilahiyatçılarından İhsan Eliaçık'ın sivil teolojisini ve örgütsel temsilcilerinden Mazlumder'in yörüngesini inceliyor. Yazar bu çözümlemeden yola çıkarak Türkiye’de sivil dinin geleceğine dair olasılıkları tartışıyor.
Publisher
Sosyoloji Arastirmalari Dergisi
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering,General Agricultural and Biological Sciences,General Business, Management and Accounting,Materials Science (miscellaneous),Business and International Management
Reference62 articles.
1. Adak, S. (2021). Expansion of the Diyanet and the politics of family in Turkey under AKP rule. Turkish Studies, 22(2), 200-221.
2. Altınordu, A. (2013). Occupy Gezi, beyond the religious-secular cleavage. The Immanent Frame. 10 Haziran. https://tif.ssrc.org/2013/06/10/occupy-gezi-beyond-the-religious-secular-cleavage/. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022.
3. Altınordu, A. (2016). The political incorporation of anti-system religious parties: The case of Turkish Political Islam (1994–2011). Qualitative Sociology, 39(2), 147-171.
4. Altınordu, A. (2021). Uncivil populism in power: The case of Erdoğanism. Jeffrey C. Alexander, Peter Kivisto ve Giuseppe Sciortino içinde, Populism in the Civil Sphere (s. 74-95), Cambridge, UK: Polity Press.
5. Altınordu, A. (2022). Religion and politics in contemporary Turkey, Armando Salvatore, Sari Hanafi ve Kieko Obuse içinde, The Oxford Handbook of The Sociology of The Middle East (s. 357-372), New York: Oxford University Press.