Affiliation:
1. BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Hominoidea üst aile grubu Paleoantropolojik çalışmalar içerisinde her zaman çok önemli bir yere sahip olmuştur. Bursa-Paşalar, hem bu üst aile grubunun Anadolu içerisinde yaşamış olduğu en eski lokalite olması, hem de en zengin hominoid fosillerini barındıran yer olması sebebiyle çok önemlidir. Burada bulunmuş olan fosil hominoid materyaller ile ilgili geçmiş seneler içerisinde de çok önemli bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışma ile Bursa-Paşalar fosil kazısı 2003-2013 yılları arasına ait Hominod dişleri bütüncül bir şekilde incelenmiştir. Bu fosil materyallerin mevcut 2 hominoid türü içerisindeki yerleri belirlenmiş, hem de herhangi bir farklı morfometrik ayrıntının olup olmadığı sorusu cevaplandırılmıştır.
Publisher
Ahi Evran Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference21 articles.
1. Alpagut, B. (1985, 20-24 Mayıs). Paşalar köyü kazısı 1984. VII. Kazı Sonuçları Toplantısı, 1-16. Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayınları.
2. Alpagut, B., Andrews, P. J., and Martin, L. (1990a). New hominoid specimens from the Middle Miocene site at Paşalar, Turkey. Journal of Human Evolution, 19, 397-422.
3. Alpagut, B., Andrews, P. J., and Martin, L. (1990b). Miocene palaeocology of Paşalar, Turkey. Lindsay, E. H., Fahlbusch, V. ve Mein, P. (Ed.). In European Neogene Mammal Chronology, NATO ASI Series 180 (s. 443-459). Boston, MA: Springer.
4. Alpagut, B., Andrews, P. J., Fortelius, M., Kappelman, K., Temizsoy, I., and Lindsay, W. (1996). A new specimen of Ankarapithecus meteai from the Sinap formation of central Anatolia. Nature, 382, 349-351.
5. Alparslan, M. S. R. (1995). Paşalar (Bursa-Mustafakemalpaşa) hominoidlerinin çiğneme yüzeyleri üzerinde morfometrik bir araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.