Affiliation:
1. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma, 1790'ların İngiltere'sinde ortaya çıkan devrimci ve radikal ideolojilerin kamuoyundaki karşılığı ve toplumun politik bilinci üzerindeki etkisini ve monarşist düşüncenin evrimini incelemektedir. Broşürler, risaleler, kitaplar, vaazlar, mektuplar, yazışmalar, dernek bildirileri gibi birincil kaynaklar analiz edilerek, ideolojik tartışmalara ve radikalizme yanıt olarak ortaya çıkan monarşist örgütlenmelerin Fransız Devrimi ideolojisine karşı fikrî mücadelede etkili bir rol oynadığı ortaya koyulmaktadır. Parlamentodaki tartışmaların özgürlükler, reform ve mülkiyet hakkı konularında toplumun siyasi gündemiyle her zamankinden daha uyumlu olması çalışmanın konu bağlamını sağlamaktadır. Bütüncül bir metodolojiyi benimseyen çalışma arşiv kaynaklarını ve dönemin basılı materyallerini politik, toplumsal ve kültürel tarih perspektifleriyle incelemektedir. Çalışmanın hipotezi, 18. yüzyılın ikinci yarısında monarşist düşüncenin popüler siyasi katılımı arttırdığı ve bu süreçte Fransız Devrimine karşı politik ve ideolojik tepkinin merkezi haline gelen örgütlenmelerin önemli bir rol oynadığıdır. Ayrıca, bu çalışma içeriğini ve evrimini incelediği monarşizmin Aydınlanma düşüncesinden etkilendiğini ve geleneksel ancien régime ideolojisinden uzaklaştığını öne sürmektedir. Bulgular, 1790'larda artan politik katılım, klasik monarşiden ulus devlete dönüşen bir siyasi toplumdan ziyade, İngiliz anayasal geleneğini savunan bir ‘aydınlanmış muhafazakarlık’ın gelişim sürecini ortaya koymaktadır. Örgütlenmelerin toplumun tüm kesimlerine ulaşmamasına rağmen, hükümetten ve okuryazar kesimden aldığı aktif destek, monarşist hareketin gelişimini yansıtmaktadır. Çalışma, bu dernekler içinde muhafazakâr düşüncenin yeterince yer bulamamış olduğunu kabul etmektedir. 18. yüzyılın sonlarındaki monarşist muhafazakarlık, Aydınlanma rasyonalizmi etkisi altında siyasi tartışmaları şekillendirerek İngiliz siyasi kültürünü etkilemiştir.
Publisher
Ahi Evran Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference54 articles.
1. A plain and earnest address to Britons, on the present state of public affairs in Great Britain and France. (1792). Ipswich: G. Jermyn.
2. Amyot, T. (1812). Speeches in parliament, of the right honourable william Windham; to which is prefixed, some account of his life. London.
3. Beedell, A. V. (1993). John Reeves’s prosecution for a seditious libel, 1795–6: a study in political cynicism. The Historical Journal, 36(4), 799–824. doi:10.1017/S0018246X00014515
4. Black, E. C. (1963). The association: British extraparliamentary political organization. Massachusetts: Harvard University Press.
5. British Library Additional Manuscripts [BL Add.Msc] Reeves Papers (1752-1829). Londra: British Library Manuscript Collections.