Abstract
Bu araştırmanın temel konusu sosyal zekâ ve güven arasındaki ilişkidir. Çalışmada katılımcıların sosyal zekâ düzeyi ve güven düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bazı değişkenler (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, politik yelpaze ve dini inanç) ile aralarındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama tekniği olarak da anket tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi, kolayda örnekleme tekniğiyle oluşturulmuştur. Araştırma için hazırlanan anket çevrim içi ortamda 324 katılımcıya uygulanmıştır. Bulgulara göre, “Tromso Sosyal Zekâ” ölçeğinin toplam puan ortalaması 59,50±9,253 ve “Güven” ölçeğinin toplam puan ortalaması 52,22±12,228’dir. Analizler sonucunda sosyal zekâ ölçeği toplam puanı ile güven ölçeği toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. “Güven” ölçeği ile Tromso Sosyal Zekâ ölçeğinde “Sosyal Beceri” alt boyutu ve “Sosyal Farkındalık” alt boyutu arasında pozitif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Öte yandan, yaş ve politik yelpazenin hem sosyal zekâ hem de güven düzeyi ile aralarında ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Stratejik ve Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference42 articles.
1. Akça E. vd. (2019). Ebelik Öğrencilerinin Sosyal Zekâ Düzeyleri İle Meslek Algıları Arasındaki İlişki. Çukurova Medikal Journal, 44(2), 621-631.
2. Ahmad, W. ve Sun, J. (2017). Modeling Consumer Distrust Of Online Hotel Reviews. International Journal of Hospitality Management, 77-90.
3. Albrecht, K. (2006). Social Intelligence The New Science of Success. BusinessBookReview™ Reviewed by Lydia Morris Brown, 23(1), 1-11.
4. Belton, D., Ebbert, A. ve Infurna, F.C. (2016). Social Intelligence. Global Encyclopedia of Public Administration, Public Policy, and Governance, 1-5.
5. Björqvist, K., Österman, K. Ve Kaukiainen, A. (2000). Social Intelligence−Empathy= Aggression?. Aggression and Violent Behavior, 5(2), 191-200.