Abstract
Bu çalışma, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetleri ile geleceğin eğitim politikaları üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Politikaların oluşturulmasında, çeşitli kesimleri temsil eden paydaşların görüşlerine dayanmanın önemi vurgulanmıştır. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetleri üzerinden geleceğin eğitim politikalarına dair önemli görüşleri ve düşüncelerini ortaya koymaktır. Bu araştırma, genellikle tekli veya ikili küresel kuruluş ekseni üzerinde yapılan literatür çalışmalarının ötesine geçerek çok eksenli uluslararası kuruluşların eğitim faaliyetlerine odaklanmıştır. İncelenen küresel kuruluşlar arasında Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, İslam İşbirliği Teşkilatı, OECD, ASEAN, AU, Türk Devletleri Teşkilatı ve Greenpeace bulunmaktadır. Bu çalışmada, seçilen kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetlerini, amaçlarını, hedeflerini, politikalarını ve beklentilerini sistematik bir şekilde derlenerek özetlenmiştir. Bu kuruluşların seçilme gerekçeleri arasında, bölgesel ve küresel karar alma yetenekleri, farklı sosyo-ekonomik düzeyleri, üye sayıları ve konu kapsamındaki farklılıkları olarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonuçları göre, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetleri mevcut literatürle uyumlu bir biçimde ele alınmış ve gelecekteki eğitim politikalarının, toplumların değişen ihtiyaçlarına ve koşullarına uygun olarak şekillenmesinin önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Genel değerlendirmelerde, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetlerine dair, eğitim politikalarının esnek ve sürekli bir şekilde güncellenmesi gerektiği, böylece toplumların değişen sosyal ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayabileceği ifade edilmektedir. Bu süreçte, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetlerini en çok etkileyen temel konunun sürdürülebilir kalkınma olduğu vurgulanmaktadır.
Publisher
Stratejik ve Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference64 articles.
1. ABDULLAEV, A., & ODILOVA, M. (2024). The Role of WTO in İmproving the Quality of Education. Yosh Tadqiqotchi Jurnali, 3(1), 140-148.
2. African Union [AU], (2023, 19 Kasım). Education. https://au.int/en/directorates/education. (Erişim Tarihi : 19.11.2023).
3. ARI, C. (2021). Uluslararasi İlişkiler Teorileri, (10. Baskı). Bursa: Alfa Aktüel.
4. BHAGAT, R. S., TRIANDIS, H. C., & MCDEVITT, A. S. (2012). Managing Global Organizations: A Cultural Perspective. MA : Edward Elgar publishing.
5. BİLGİÇ, E. (2021). Küresel Eğitim Reformunun Bir Parçası Olarak Türkiye’de Eğitimde Yerelleşme. (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara https://teav.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/76377/678337.pdf?sequence=1&isAllowed=y