KÜRESEL KURULUŞLARIN EĞİTİM VE KÜLTÜREL KONULARLA İLGİLİ FAALİYETLERİ

Author:

Yalçın AliORCID

Abstract

Bu çalışma, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetleri ile geleceğin eğitim politikaları üzerindeki etkilerini ele almaktadır. Politikaların oluşturulmasında, çeşitli kesimleri temsil eden paydaşların görüşlerine dayanmanın önemi vurgulanmıştır. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetleri üzerinden geleceğin eğitim politikalarına dair önemli görüşleri ve düşüncelerini ortaya koymaktır. Bu araştırma, genellikle tekli veya ikili küresel kuruluş ekseni üzerinde yapılan literatür çalışmalarının ötesine geçerek çok eksenli uluslararası kuruluşların eğitim faaliyetlerine odaklanmıştır. İncelenen küresel kuruluşlar arasında Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, İslam İşbirliği Teşkilatı, OECD, ASEAN, AU, Türk Devletleri Teşkilatı ve Greenpeace bulunmaktadır. Bu çalışmada, seçilen kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetlerini, amaçlarını, hedeflerini, politikalarını ve beklentilerini sistematik bir şekilde derlenerek özetlenmiştir. Bu kuruluşların seçilme gerekçeleri arasında, bölgesel ve küresel karar alma yetenekleri, farklı sosyo-ekonomik düzeyleri, üye sayıları ve konu kapsamındaki farklılıkları olarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonuçları göre, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetleri mevcut literatürle uyumlu bir biçimde ele alınmış ve gelecekteki eğitim politikalarının, toplumların değişen ihtiyaçlarına ve koşullarına uygun olarak şekillenmesinin önemli olduğuna vurgu yapmaktadır. Genel değerlendirmelerde, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetlerine dair, eğitim politikalarının esnek ve sürekli bir şekilde güncellenmesi gerektiği, böylece toplumların değişen sosyal ihtiyaçlarına ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayabileceği ifade edilmektedir. Bu süreçte, küresel kuruluşların eğitim ve kültürel faaliyetlerini en çok etkileyen temel konunun sürdürülebilir kalkınma olduğu vurgulanmaktadır.

Publisher

Stratejik ve Sosyal Arastirmalar Dergisi

Reference64 articles.

1. ABDULLAEV, A., & ODILOVA, M. (2024). The Role of WTO in İmproving the Quality of Education. Yosh Tadqiqotchi Jurnali, 3(1), 140-148.

2. African Union [AU], (2023, 19 Kasım). Education. https://au.int/en/directorates/education. (Erişim Tarihi : 19.11.2023).

3. ARI, C. (2021). Uluslararasi İlişkiler Teorileri, (10. Baskı). Bursa: Alfa Aktüel.

4. BHAGAT, R. S., TRIANDIS, H. C., & MCDEVITT, A. S. (2012). Managing Global Organizations: A Cultural Perspective. MA : Edward Elgar publishing.

5. BİLGİÇ, E. (2021). Küresel Eğitim Reformunun Bir Parçası Olarak Türkiye’de Eğitimde Yerelleşme. (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara https://teav.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/76377/678337.pdf?sequence=1&isAllowed=y

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3