LİMİTED ŞİRKETLERDE MÜDÜRLERİN REKABET YASAĞI

Author:

ÖNDER Mehmet Fahrettin1ORCID,BUDAK Nuri ArdaORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Rekabet yasağı, iş hukukunda olduğu gibi ticaret hukukunda da gerekli bir düzenleme olarak kendini göstermektedir. Rekabet yasağı, genellikle işvereni ve işyerlerini korumaya yönelik bir kayıttır. Rekabet yasağı, iş sözleşmesinde veya atamaya ilişkin kararda belirtilmek suretinde ortaya çıkabilecektir. Uygulamada, işverenliğin ticari sır niteliğindeki bilgilerinin rekabet halinde bulunduğu diğer kimselerin eline geçmemesi açısından yer almaktadır.Rekabet yasağı, sadakat yükümlülüğü başlığı altında değerlendirilebilecek olup özellikle ticaret hukuku bünyesinde yer alan şirketler hukukunda önem arz etmektedir. Şirketler hukuku bağlamında kanunkoyucu limited şirketler açısından farklı bir düzenleme getirmiştir. Limited şirketler içerisindeki müdürlük makamı çerçevesinde rekabet yasağı ayrıca önem taşımaktadır. Limited şirketlerde müdürlere ilişkin rekabet yasağı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 626. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan rekabet yasağı, müdürler kurulunun tüm üyeleri için geçerli kılınmıştır. Rekabet yasaklarının amacının ise, şirketin ticari sırlarına vakıf olan müdürlerin, şirketle rekabet edip, şirket menfaatlerini zarara uğratmasını önlemek olduğu genel olarak kabul edilir. Bu çalışmada öncelikle limited şirket ve müdürlük kavramları açıklanacak daha sonra limited şirketler ve müdürlerine ilişkin rekabet yasağı ve ihlal durumlarından bahsedilerek, öğretideki görüşler çerçevesinde analiz edilecektir.

Publisher

Stratejik ve Sosyal Arastirmalar Dergisi

Subject

General Medicine

Reference41 articles.

1. AKINCI, D. (2022). Şirketler Hukuku Düzenlemeleri Çerçevesinde Yapısal Değişikliklerde Rekabet Yasağı. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi/Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü.

2. ALIŞKAN, M. (2013). Limited Şirket (Tarihçe Niteliği), 1. Baskı. İstanbul: Legal Yayıncılık

3. ALMAÇ ÖZTÜRK, T. (2017). Limited Şirketlerde Ortaklıktan Çıkarılma Konusunda Haklı Sebep Olarak Kabul Edilebilecek Hususlar, Terazi Hukuk Dergisi, 12 (134), s. 60-66.

4. ALTAŞ, S. (2016). Anonim ve Limited Şirketlerde İbra Kararı Neden Ve Nasıl Alınmalıdır?, Mali Çözüm Dergisi, 26(138), s. 129-134.

5. ALTAŞ, S. (2017). Türk Ticaret Kanununa Göre Limited Şirketler, 10. Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3