Affiliation:
1. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, bireysel yenilikçiliğin online alışverişte tüketici tatminine olan etkisini araştırmak, ayrıca tüketici davranışları bakımından e-ticarette büyük rolü bulunan algılanan riskin bu değişkenler arasındaki aracı etkisini belirlemektir. Yeniliklerin teknoloji ile paralel olarak yarattığı değer, kullanıcıların yeni bilgi sistemlerini benimsemesinde önemli bir değişkendir. Elektronik ticarette, algılanan risk ve bireysel yenilikçilik değişkenleri, tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen önemli unsurlardandır. Değişkenler tatmin edici seviyeye ulaştığında, e-ticaret başarılı sayılabilecektir. Kuruluşların müşteri ihtiyaçlarını, beklentilerini, davranışlarını bilmesi, sürekliliğini devam ettirebilmesi için gereklidir. Özellikle pandeminin etkileri nedeni ile artan e-ticaret kullanımı teknolojinin gelişim ve değişimini gerektirmektedir. İhtiyaç duyulan bu gereksinimler literatürde incelendiğinde, daha önce etkileri kısıtlı olarak ölçülmüş değişkenler olduğu görülmektedir. Tüm bu değişkenler göz önünde bulundurularak bu araştırmaya uyarlanan bir model önerilmiştir. Bu amaçla düzenlenen 473 kişiden oluşan anket çalışmasında, elektronik ticaret kullanıcıları seçilmiştir. Analiz için SPSS ve AMOS programı kullanılmış olup, AMOS istatistik programı ile yapısal eşitlik modelleme (SEM) yaklaşımı kullanılmıştır. Sonuç olarak, işletmeler ile tüketiciler arasında sürekli etkileşimi sağlayan elektronik ticaretin tüketici davranışlarına etkilerinin bilinmesinin özellikle pazarlama literatürüne katkı sağlaması beklenmektedir.
Publisher
Yonetim ve Ekonomi Arastirmalari Dergisi - Journal of Management and Economics Research
Reference65 articles.
1. Agarwal, R., & Prasad, J. (1998). A conceptual and operational definition of personal innovativeness in the domain of information technology. Information systems research, 9(2), 204-215
2. Almousa, M. (2011). Perceived risk in apparel online shopping: A multi dimensional perspective. Canadian Social Science, 7(2), 23–31.
3. Amirtha, R., Sivakumar, V. J., & Hwang, Y. (2021). Influence of perceived risk dimensions on e-shopping behavioural intention among women—a family life cycle stage perspective. Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, 16(3), 320-355.
4. Amoroso, D. L., & Lim, R. A. (2015). Exploring the personal innovativeness construct: the roles of ease of use, satisfaction and attitudes. Asia pacific journal of information systems, 25(4), 662-685.
5. Ayhan Gökcek, H., & Mercanoğlu Erin, S. (2021) “Mental İyi Oluş Hali ve Hedonik Tüketim Davranışının Çift Yönlü Etkileşimine Yönelik Bir Araştırma: Yapısal Eşitlik Modeli Uygulaması” International Journal of Management and Social Researches, 8,15, 66-79