Affiliation:
1. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma, ruh sağlığı mekânlarının toplumsal ve mekânsal boyutlarını Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneğinde ele almaktadır. Araştırmanın amacı, hastane mekânının sağlık personelinin deneyimleri ve perspektifleri aracılığıyla nasıl bir yaşam alanına dönüşmekte ve toplumsal bir anlam taşımakta olduğunu anlamaktır. Araştırma, fenomenoloji deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Örneklemin toplamda 10 kişiden oluştuğu belirtilmiştir: 5 hemşire, 1 tıbbi sekreter, 1 personel, 2 psikiyatrist ve 1 sosyal hizmet uzmanı. Örneklemin seçimi kartopu örnekleme yöntemiyle yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve bu form araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Görüşmelerin içeriği ve detayları MAXQDA 2018 yazılımı kullanılarak içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen temel sonuçlar arasında, ruh sağlığı mekânlarının karmaşık bir öykü yumağı olduğu, ruh sağlığıyla mekânların sürekli etkileşim hâlinde olduğu ve hastanelerde sosyolojik bir bakış açısının önemli olduğu vurgulanmıştır.
Publisher
Uludag Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Sosyal Bilimler Dergisi
Reference34 articles.
1. Agamben, G. (2001). Kutsal insan: Egemen iktidar ve çıplak hayat. (Çev: İ. Türkmen), Ayrıntı Yayınları.
2. Ahmedani, B. K. (2011). Mental health stigma: Society, individuals, and the profession. Journal of Social Work values and Ethics, 8(2), 4-1-4-16.
3. Alegría, M., Ne Moyer, A., Falgas, I., Wang, Y., Alvarez, K. (2018). Social determinants of mental health: Where we are and where we need to go. Current Psychiatry Reports, 20(11), 95.
4. Allen, J., Balfour, R., Bell, R., Marmot, M. (2014). Social determinants of mental health. International Review of Psychiatry (Abingdon, England), 26(4), 392-407.
5. Andrade (2017, Nisan 16). Cultural influences on mental health | The public health advocate. https://pha.berkeley.edu/2017/04/16/cultural-influences-on-mental-health/