Affiliation:
1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, ECZACILIK FAKÜLTESİ
2. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Uluslararası Ağrı Çalışmaları Birliği, ağrıyı gerçek veya potansiyel doku hasarı ile ilgili olarak ortaya çıkan hoş olmayan emosyonel bir deneyim olarak tanımlanmaktadır. Nosiseptif, nöropatik ve psikojenik ağrı olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Bunlardan biri olan nöropatik ağrı, nosiseptif ağrı türleri olan baş ağrısı, sırt ağrısı ve diğer kas-iskelet sistemi ağrıları gibi sıklıkla bildirilen diğer ağrı durumlarından farklıdır ve hem periferik hem de merkezi duyarlılık mekanizmalarını yansıtır. Nöropatik ağrısı olan hastaların tedavi yönetimi karmaşıktır. Nöropatik ağrı tedavisinde genellikle basamaklı bir tedavi yaklaşımı önerilmektedir. Birinci basamak tedavide; trisiklik antidepresanlar, serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri, kalsiyum kanallarının alfa-2 delta ligandı (gabapentin ve pregabalin), topikal lidokain yer almaktadır. Opioid analjezikler ve tramadol, genellikle ikinci basamak tedavisinde önerilmektedir fakat bazı belirlenmiş klinik durumlarda birinci basamak kullanım için de önerilebilir. Üçüncü basamak tedavisinde ise antiepileptikler, antidepresanlar, meksiletin, N-metil-D-aspartat reseptör antagonistleri ve topikal kapsaisin yer almaktadır. İlaç seçimi; muhtemel yan etkiler, potansiyel yararlı veya zararlı etkiler ve analjezik etkisinin hemen başlamasının gerekli olup olmadığı göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak yapılmalıdır.
Publisher
Archives Medical Review Journal
Reference33 articles.
1. 1. IASP Subcommitee on Taxonomy. Classification of chronic pain: Description of chronic pain syndromes and definition of pain terms. Pain 1986;3;1-226.
2. 2. Turk DC, Okifuji A. Pain terms and taxonomies of pain. In: Loeser JD, editor. Bonica’s Management.
3. 3. Finnerup NB, Otto M, Jensen TS, Sindrup SH. An Evidence-based algorithm for the treatment of neuropathic pain. MedGenMed 2007; 9(2): 36.
4. 4. Dworkin RH, O'Connor AB, Backonja M, Farrar JT, Finnerup NB, Jensen TS. Pharmacological treatment of
neuropathic pain: Evidence-described recommendations. Pain: December 2007; 132(3): 237-251.
5. 5. Çeliker R. Kronik ağrı sendromları. Türk Fiziksel Tıp ve Rehabilatasyon Dergisi 2005; 51 (Özel Ek B):14-18.