Author:
Sakmar Gökçe,Yıldırım Murat,Çam Gizem Özbek,Halimoğlu Fatih,Bilgi Mehmet
Abstract
Bu proje, tekstil endüstrisine Endüstri 4.0 prensiplerini entegre etmeyi amaçlayarak özellikle ağartma sürecinde makine parametre ayarlarının otomasyonuna odaklanmaktadır. Endüstri 4.0; otomasyon, veri odaklı karar alma ve artan verimlilik özellikleri ile ayırt edilen, çeşitli endüstri sektörlerinde dönüşümsel bir değişimi temsil etmektedir. Sanayileşme alanında tarihsel olarak önemli bir yer tutan tekstil endüstrisinde, Endüstri 4.0'ın benimsenmesi önemli avantajlar vadetmektedir. Bu avantajlar arasında artan operasyonel verimlilik, düşen işletme maliyetleri, yükseltilmiş ürün kalitesi ve artan müşteri memnuniyeti bulunmaktadır. Proje, bir ağartma makinesi için makine ayarlarını otomatikleştirmeye odaklanarak, insan müdahalesini en aza indirgemeyi ve standartlaştırılmış üretim protokollerini sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu projenin temeli, kumaş türüne bağlı olarak belirlenen kritik makine ayar parametrelerinin sorunsuz bir şekilde makine üzerinde otomatik olarak ayarlanmasını sağlayacak bir sistem geliştirmektir. Bu sistem sadece operatör kaynaklı hataları azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kaynak kullanımını optimize edecektir. Proje, Endüstri 4.0 akıllı fabrikaların kurulmasına önemli bir katkıda bulunmaktadır. Uygulama stratejisi, güçlü endüstriyel iletişim sistemlerini içermekte olup, bunlar arasında RFID (Radyo-Frekansı Tanımlama) teknolojileri ve SCADA ("Supervisory Control and Data Acquisition" Türkçe: Gözetleyici Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) öne çıkmaktadır. Bu sistemler, üretim sürecinin inceliklerini izlemede ve yönetmede kritik bir rol oynamaktadır.
Bu araştırmanın sonuçları, Endüstri 4.0 konseptlerinin tekstil sektörüne başarılı bir şekilde entegre edildiğini göstermektedir. Bu entegrasyon, insan müdahalesini makine parametrelerini ayarlama sürecinde önemli ölçüde azaltmakta ve nihayetinde üretim verimliliğini yeni zirvelere taşımaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, özellikle ağartma gibi tekstil sektörü için en önemli proseslerden birinde hata eğilimli süreçlerde, üretim operasyonlarının devrim niteliğinde değiştiği bir geleceğe ışık tutarak, Endüstri 4.0'ın tekstil endüstrisindeki dönüştürücü potansiyelini vurgulamaktadır.
Publisher
Orclever Science and Research Group
Reference5 articles.
1. M. Mutlu, "Perceptions of Endüstri 4.0 applications: A research on the automotive and textile sectors," Bursa Uludag University Institute of Social Sciences, Master’s degree Thesis, 2019.
2. A. F. Ozsoylu, "Endüstri 4.0," Journal of Cukurova University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 21, no. 1, pp. 41-64.
3. E. Gokalp, M. O. Gokalp, and P. E. Eren, "Endüstri 4.0 Revolution In the Apparel Sector: Smart Apparel Factory AHIT-e," Academic Journal of Information Technology, vol. 10, no. 37, pp. 73-96, 2019. doi: 10.5824/1309-1581.2019.2.005.x
4. I. Ilhan, "Concept of Endüstri 4.0 in textile manufacturing processes," Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, vol. 25, no. 7, pp. 810-823, 2019. doi: 10.5505/pages.2018.69851
5. B. Yosumaz and B. Ozkara, "Effects of Endüstri 4.0 Process on Garment Businesses: The Case Study of Hugo Boss Turkey," Journal of Business Research-Turk, vol. 11, no. 4, pp. 2587-2600, 2019. http://doi.org/10.20491/isarder.2019.760