Abstract
Öneri sistemi, çalışanları odak noktasına alan ve kalite yaklaşımının temel unsurunu oluşturan bir sistemdir. Etkin ve dinamik bir öneri sistemi kurmak, üst yönetimin bu alana gereken önemi vererek sağlam bir tasarım yapmasını ve başarılı bir şekilde uygulamasını gerektirir. Bu Öneri Sistemleri aynı zamanda şeffaflığı artırarak işletme içinde iletişimi de güçlendirmektedir. Bu yaklaşımla, çalışanların düşünsel yetenekleri ve kapasiteleri ile fikir alışverişleri ve geliştirici deneyimleri işletmenin lehine kullanılmayı hedeflemektedir. Öneri sistemi, çalışan katılımını teşvik etme amacı güder ve üretim ile yönetim kararlarının, çalışanlarla ortak platformlarda alınmasını destekler. Bu düşünce, çalışanların değerli bilgi ve perspektiflerini paylaşmalarını teşvik ederek, işletmenin sürdürülebilirlik, iyileştirme ve yenilik odaklı bir kültür geliştirmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, bu yaklaşım, işletme içinde bir sinerji yaratmayı amaçlayarak çalışanların etkileşimini artırır ve karar alma süreçlerine daha geniş bir perspektif kazandırır.
Bu çalışmada, Düzce ilinde, süspansiyon ve yönlendirme parçaları üreticisi olarak binek ve hafif ticari araç segmentindeki yenileme pazarında faaliyet gösteren 4100’ den fazla çalışana hizmet veren Avrupanın en büyük üreticisi konumunda olan TEKNOROT firmasında kuruluşundan bu yana uygulamada olan öneri sisteminin sürdürülebilirliği ele alınmaktadır.
Öneri sistemleri katılımlı anlayışıyla,başta insan kaynağı olmak üzere tüm kaynakların etkin ve verimli kullanımı amacıyla kalite felsefesi esasıyla yaygın olarak yararlanılan bir araç ve katma değer sağlayan başarılı bir yöntem olarak kullanılmaktadır. İşletmemizde, doğru yönetilen bir öneri sistemi, kalite ve verimlilik gibi birçok alanda önemli katma değerler elde etme potansiyeline sahip olmaktadır. Sonuç olarak, öneri sistemi kavramı detaylı bir şekilde incelenmiş ve tanımlanmış, sistemin amaçları, çıktıları ve destek noktalarının işleyişi üzerine açıklamalar ortaya konulmuştur.
Publisher
Orclever Science and Research Group
Reference9 articles.
1. Bozdemir ve Orhan, 2011: 470
2. YENERSOY, G., Toplam Kalite Yönetimi, Rota Yayınları, İstanbul, 1997.
3. GARFIELD, C., “Mücadeleye Değer Amaçlar Çalışanları ' Motive Eder”, Executive Excellence, Rota Yayınları, Yıl: 1, Sayı:5, 1997, s.5-6.
4. Ricardo RECHT, Celeste WILDEROM; “Kaizen and Culture: On The Transferability of Japanese Suggestion Systems”, International Business Review, 7-22, 1998, s. 8.
5. SANER, S.,“”Toplam Kalite Yönetimi ve Çevre Yönetim . Sistemleri ", Once Kalite Dergisi, KalDer Yayınları, Yıl:4, __ Sayı:17, 1996, $.30