KAMU GÖREVLİSİ ALIMINDA SÖZLÜ SINAV VE MÜLAKAT YÖNTEMLERİ İLE YARGISAL DENETİM SORUNU

Author:

ŞAHİN Erdal1

Affiliation:

1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Kamu görevlilerinin hizmete bağlanması idare açısından kamu hizmetinin işgücünün sağlanmasını, vatandaş açısından ise Anayasa’da korunan bir siyasi hak olan kamu hizmetine girme hakkının kullanımını ifade etmektedir. İdarenin kamu görevlisi alımında kullanacağı yöntemler Anayasa’da açıkça belirlenmemişse de kullanılacak yöntemler ve uygulamanın anayasal ilkelere uygun olması gerekmektedir. Görevin gerektirdiği niteliklerin ölçüldüğü yarışma sınavlarında sözlü sınav ve mülakat yöntemlerinin ağırlığının artması, nitelikleri gereği bu yöntemlerin yargısal denetimin zorlu olması ve Danıştay’ın sözlü sınav ve mülakatların denetiminde 2008 yılında şekillendirdiği tam denetim içtihadının sürdürülmemesi, kamuoyunda bu yöntemlerin doğruluğunun bütünüyle sorgulanmasına yol açmıştır. Bununla birlikte keyfi ve denetimsiz uygulanması, sözlü sınav ve mülakatı kategorik olarak Anayasa’ya aykırı kılmamaktadır. Bu çalışmada ilk olarak kamu görevlisi seçiminde görevin gerektirdiği niteliklerin belirlenmesinde sözlü sınav ve mülakat yöntemlerinin kullanılıp kullanılamayacağı ve kullanılacaksa hangi hallerde kullanılabileceği incelenecektir. İkinci ve son olarak ise bu yöntemlerin yargısal denetiminde Danıştay’ın benimsediği içtihat incelenecek ve Anayasa’nın gerektirdiği yargısal denetimin nasıl sağlanabileceği tartışılacaktır.

Publisher

Ankara Barosu Dergisi

Subject

General Medicine

Reference44 articles.

1. Akgüner, Tayfun. Kamu Personel Yönetimi. İstanbul: Der Yayınları, 1998.

2. Akyılmaz, Bahtiyar, Murat Sezginer ve Cemil Kaya. Türk İdare Hukuku. 12. Baskı. Ankara: Savaş Yayınevi, 2020.

3. Albayrak, Süha Oğuz. Türk Kamu Yönetiminde Hizmete Alma Politikaları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006.

4. Albayrak, Süha Oğuz. Kariyer Uzmanlık Sistemi. Ankara: TODAİE Yayınları, 2016.

5. Aldan, Mehmet. “Türkiyede Memur Seçiminde Sorunlar”, Amme İdaresi Dergisi 12, no. 3 (1979): 23-38.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3