Affiliation:
1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
2. BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Akademisyen kimliğinin yanında öykü, roman ve deneme yazarı, eleştirmen, çevirmen ve dilbilimci gibi çok yönlü bir kişilik olan Tahsin Yücel’in, gerek bilim gerek edebiyat dünyasında önemli bir yeri vardır. Özellikle çağdaş Türk romancılığı ve öykücülüğünde kendine has tarzı ve söylemleriyle okurun ilgisini çekmeyi başarmış bir yazar olmasının yanı sıra aynı zamanda bir bilim insanı olarak duyarlı, yüksek gözlem gücü ve nesnel bakış açısıyla düşüncelerini ifade ederek de evrensel düzeyde kabul görmüştür. Bu bağlamda edebi eserleri, düşünsel yapıtları ve bilimsel çalışmalarıyla okuyucunun karşısına çıkan Tahsin Yücel ile ilgili okurlarının ne türden bir bilgi, görüş, düşüncelerinin olduğu da merak uyandıran bir konudur. Bu çalışmada, sosyal medyanın Türkiye’de en sık kullanılan mecralarından olan Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, İnstela ve İnci Sözlük gibi etkileşimli platformlarda “Tahsin Yücel” ismi ile ilgili üretilen ve paylaşılan “girdi” (entry)’lerdeki bilgi, görüş ve düşüncelerin söylem çözümlemesi yoluyla incelenerek yazarın bir “Web-portre”’sinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim (fenomenoloji) desenine göre yapılandırılan çalışmanın bütüncesi (korpusu) ise “Katılımcı İnternet sözlükleri” olarak da bilinen bu 4 (dört) platforma, kurulduğu günden 2021 yılının sonuna kadar “Tahsin Yücel” başlığı (entry) altında girilen toplamda 223 girdinin derlenmesi yoluyla oluşturulmuştur. Ardından bu girdiler Web tabanlı söylem çözümlemesi yoluyla incelenerek yorumlanmaya çalışılmıştır.
Reference139 articles.
1. Akar, G. A. (2013). Tanzimattan II. Meşrutiyete Türk edebiyatında biyografi (Y. Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
2. Akgün, F. (2009a). Tahsin Yücel’in hikâyelerinin yapı ve tema bakımından incelenmesi (Y. Lisans Tezi). Muğla Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
3. Akgün, F. (2009b). Tahsin Yücel’in Ben ve Öteki kitabındaki öyküleri Dokuzuncu Senfoni eşliğinde okumak ya da Dokuzuncu Senfoninin ritminde Ötegece’nin halleri. International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 4(1). http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.591
4. Akpınar, S. (2021). Bir tüketim toplumu eleştirisi olarak Tahsin Yücel’in “Kumru ile Kumru” romanı. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (44), 393-403. https://doi.org/10.30794/pausbed.789804
5. Akten, S. (2000). Tahsin Yücel’in “Alıntılar” adlı denemesinde alıntılama yönleri. M. Durak (Ed.), Her yönüyle Tahsin Yücel (ss. 73-78) İçinde. Multilingual.