Abstract
Tamamlanmamış bir olgu olarak kabul edilen metaverse kavramı, insanların avatarlar aracılığıyla var oldukları bir sanal dünyaya işaret eder. Kavram, çeşitli tarihsel evrelerden geçtikten sonra bilhassa teknolojik gelişmeler ve Covid-19 pandemisinin etkisiyle daha fazla gündeme gelmiş, Mark Zuckerberg’in açıklamalarıyla da etki alanını genişletmiştir. Bazı uzmanlara göre metaverse; VR (Sanal Gerçeklik), AR (Artırılmış Gerçeklik) ve hissedilebilir teknolojilerin gelişmesiyle kullanıcıları hem görsel hem de fiziksel anlamda sanal bir dünyaya sokmayı başarmıştır. Bununla birlikte söz konusu kavram, güzel sanatlardan eğitime, eğlence sektöründen ekonomiye kadar birçok alanda etkili olmaya başlamıştır. Bu çalışmada modern Türk şiiri merkezinde metaverse’ün şiir türüne etkisi tartışılmıştır. İfade edilen çerçevede ilk olarak metaverse’e yönelik eleştiriler ve onun şiir türü üzerinde olası olumsuz etkileri incelenmiştir. İkinci olarak modern Türk şiirinin metaverse evreninde nasıl bir yer edindiği ve bu sanal dünyanın modern Türk şiirine sunduğu olanaklar üzerine odaklanılmıştır.
Reference19 articles.
1. Arapoğlu, Fırat (Mayıs 2022). “Metaverse Evreninde Sanat”. Varlık Dergisi, Sayı: 1376, s. 22-26.
2. Bale, Ajay Sudhir vd. (2022). “A Comprehensive Study on Metaverse and Its Impacts on Humans”, Advances in Human-Computer Interaction, s. 1-11. https://doi.org/10.1155/2022/3247060.
3. Batu, M.; Kocaömer, C. (2023). “Metaverse Nedir? Literatür Art Alanı Bağlamında Yeni Bir Tanım Önerisi”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 51, s. 92-112.
4. Bedir, Umur (2023), “Teknolojik Yeniliğin Mesihvari Sunumu: Metaverse Vizyonu Örneği”, Metaverse: Yeni Gerçeklik Paradigmaları içinde. Ed. Serdar Kuzey Yıldız. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, s. 95-114.
5. Ceylan, Sulhi (Mart 2022). “Metaverse”. Yedi İklim, Sayı: 384, s. 14.