Abstract
Sürdürülebilir, nitelikli iletişimin gerekliliklerinden biri olan nezaket ve bu kavram etrafında şekillenen olgular, başta sosyoloji, psikoloji olmak üzere pek çok disiplin içerisinde ele alınmıştır. Bu disiplinlerden biri olan dilbilim ise nezaket kavramına edimbilim sınırları çerçevesinde yaklaşmaya çalışmıştır. Nezaketin kullanım amacını, sebeplerini ve konuşurların yüzünün (saygınlığını) korunma yollarını inceleyen bu yaklaşım Nezaket Kuramı’nı ve nezaket stratejilerini ortaya çıkarmıştır. İletişimin katılımcıları olan konuşur ve dinleyicinin yüzünün korunmasını ya da yüzünü tehdit eden davranış ve tutumları ele alan nezaket kuramları farklı araştırmacılar tarafından farklı bakış açılarıyla yorumlanmıştır. Grice, Goffman, Lakoff, Leech gibi dilbilimcilerle başlayan süreç, Brown ve Levinson’la devam etmiş; konuşurun, dinleyicinin, konuşur ve dinleyicinin hem olumlu hem olumsuz yüzünü koruyan stratejiler geliştirilmiştir.
Bu çalışmada ise Haldun Taner’in tiyatro, roman, öykü gibi yazılı metinlerinden yapılan derlem, örneklem olarak seçilmiş ve bu derlemde konuşuru temel alan (saygılı olma, samimi davranma, dayatmadan kaçınma vs.), dinleyiciyi temel alan (empati kurma, övme, dinleyicinin farkında olma vs.) ve konuşur-dinleyiciyi temel alan (ortak paydada bulunma, anlaşma yapma, çatışmadan kaçınma vs.) stratejiler ve bunların kullanımları üzerinde durulmuştur.
Reference22 articles.
1. Adıyaman, Halil (2012). Haldun Taner Hayatı, Sanatı ve Eserleri. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.
2. Aydın, Neslihan (2010). Haldun Taner’in Öykülerinin İzleksel Tarihi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Elazığ: Fırat Üniversitesi.
3. Bayrak, Özcan ve Özcan, Muhammet (2015). Haldun Taner’in Hikâyelerinde Dil ve Üslup, Kesit Akademi Dergisi, 1 (1), 58-68.
4. Brown, Penelope ve Levinson, Stephen C. (1987). Politeness: Some Universals in Language Usage. Cambridge: Cambridge University Press.
5. Demir Solak, Nergiz (2018). Haldun Taner’in Oyunlarının Üstünlük Kuramı Bağlamında İncelenmesi, Sanat Dergisi, 32, 43-51.