Affiliation:
1. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ, FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
2. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
Abstract
Her iş kolunda olduğu gibi balıkçılıkta da emniyet faktörü göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Balıkçı teknelerinde ne kadar ekipman ve malzeme eksikliği bulunmasa da emniyet konusu çalışanlar tarafından özümsenmemiş ise tehlike devam ediyor diyebiliriz. Ayrıca denizde emniyetin sadece tekne üzerindeki ekipmanlarla sağlanacağı düşüncesi çok eksik kalmaktadır. Özellikle balıkçıların av bölgelerindeki seyir kısıtlamaları ve zorlukları bilmemesi ciddi tehlike arz etmektedir. Çalışma alanımız olan Türk Boğazları da dünyanın en tehlikeli ve yoğun trafiğe sahip su yoludur. Bu sebeple, balıkçıların meteorolojik, navigasyon ve coğrafi tüm kısıtlamalara hakim olmaları gerekmektedir.
Av sahasına ulaşmak veya boğazları av sahası olarak kullanan balıkçılarla, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşme sonucunda denizde emniyet ve seyir emniyeti farkındalıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yeniköy Limanı’nda 1 balıkçıyla, Kumkale Limanı’nda 1 balıkçıyla, Gelibolu taş iskelede 2 balıkçıyla, Şarköy Limanı’nda 2 balıkçıyla, Hoşköy Limanı’nda 4 balıkçıyla, Çakılköy Limanı’nda 5 balıkçıyla, Karşıyaka Limanı’nda 5 balıkçıyla ve Kurşunlu Limanı’nda ise 3 balıkçıyla, toplamda 23 balıkçıyla görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, katılımcıların izni doğrultusunda ses kaydına alınarak içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, balıkçıların, çoğunlukla emniyet faktörünü göz ardı ettiği ve özellikle emniyet ekipmanlarını maddi bir yük oluşturan gider kalemi olarak gördükleri tespit edilmiştir. Seyir emniyeti farkındalıklarının denizde emniyet farkındalıklarına göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ekipman bulundurma konusunda ise eksiklerinin olmadığı fakat genellikle sörvey çekincesi ile donatıldığı görülmüştür.
Publisher
Canakkale Onsekiz Mart University
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference16 articles.
1. Akyıldız, H. (2015). Formal Safety Assessment of a Fishing Vessel. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Dergisi, 1, 31-46.
2. Aytepe, H. G. , Dalyan, O. , Dalyan, H. & Pişkin, M. (2021). Bazı Balıkçı Teknelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği . OHS ACADEMY , 4 (3) , 1-13 .
3. Bye, R., Lamvik, G. M., 2007. Professional culture and risk perception: Coping with danger on board small fishing boats and offshore service vessels. Reliability Engineering and System Safety 92: 1756–1763.
4. Demir, İ. (2016). DENİZ KAZALARINI VE OLAYLARINI ARAŞTIRMA VE İNCELEME YÖNETMELİĞİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER . Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi , Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi - Hukuk Araştırmaları Dergisi , 879-904.
5. EMSA, (2021). European Maritime and Safety Agency. Annual Overview of Marine Casualties and Incidents 2021. Online. 15 Haziran 2021, http://www.emsa.europa.eu/we-do/safety/accident-investigation/items.html?cid=141&id=4378.