Affiliation:
1. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi
2. OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Müzakere alanında en önemli kavramsal modellerden olan Harvard Müzakere Modeli Fisher ve Ury (1981) tarafından geliştirilen “İlkeli Müzakere” yaklaşımını ortaya koymuştur. Ancak İlkeli Müzakerenin müzakerelerde ne ölçüde uygulanabildiğini ortaya çıkaran niceliksel bir ölçüt henüz bulunmamaktadır. Bu çalışmada, müzakerelerin ne ölçüde “ilkeler temelinde” yürütüldüğünün belirlenmesine yönelik bir Endeks geliştirilmesi amaçlanmıştır. Böylece müzakere yetkinliğinin kurumsal iletişime katkısı niceliksel hale getirilmiştir. Çalışmada, Fisher ve Ury (1981)’e dayanılarak Müzakere Endeksi Modeli adı verilen bir Endeks oluşturulmuştur. Endeksinin hesaplanma yöntemi olarak Denge Yöntemi esas alınmıştır. Müzakere Endeksi Modeli, müzakere sürecinde yer alan tarafların veya müzakere heyetlerinin İlkeli Müzakereyi ne ölçüde benimsediklerine ilişkin nesnel bir ölçüt ve müzakere sürecinin iyileştirilmesine yönelik bir bakış açısı sunmaktadır.
Reference44 articles.
1. ARGENTI, P.A. (2011) Corporate Communication. New York, McGraw Hill-Irwin.
2. ASHCRAFT, K.L., KUHN, T. ve COOREN, F. (2009). “Constitutional Amendments: Materializing Organizational Communication”. The Academy of Management Annals, 3: 1-64.
3. CAPRIOTTI, P. (2011). “Communicating Corporate Social Responsibility through the Internet and Social Media”. I. ØYVIND, J. L.
4. BARTLETT & S. MAY (Eds.). The Handbook of Communication and Corporate Social Responsibility (358-378).
5. CARNEIRO, D., NOVAIS, P. & ANDRADE, F. (2013). “Using Case-Based Reasoning and Principled Negotiation to Provide Decision Support for Dispute Resolution”. Knowledge and Information Systems, 36: 789–826.