Affiliation:
1. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, AĞIZ, DİŞ VE ÇENE HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ (DR)
2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ, KLİNİK BİLİMLER BÖLÜMÜ, AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ ANABİLİM DALI, AĞIZ, DİŞ VE ÇENE HASTALIKLARI BİLİM DALI
Abstract
Temporomandibular eklem bozuklukları; çiğneme kaslarının, temporomandibular eklem ve temporomandibular ekleme komşu dokuların çoğunlukla ağrılı, fizyolojik ve fonksiyonel bozuklukları olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde diş hekimliğinde hala önemli bir sorun olan temporomandibular eklem bozukluklarına iyatrojenik faktörler, okluzyon bozukluğu, travma, emosyonel değişimler gibi birçok faktör sebep olabilmektedir. Tedavisinde etken olan etiyolojik ve patolojik faktörlerin düzeltilmesi, hastalık semptomlarının giderilmesi, eklem mobilitesinin yeniden sağlanması ve postural iyileşme amaçlanmaktadır. Bu amaçla tedavide hasta eğitimleri, farmakolojik ajanların kullanımı, psikolojik tedavi uygulamaları, fiziksel tedavi, manuel tedavi, okluzal splintlerin kullanımı ve cerrahi tedavi yaklaşımları tek tek veya kombine halde uygulanabilmektedir.
Publisher
Ankara Dis Hekimleri Odasi
Reference50 articles.
1. 1. Pedroni CR, De Oliveira AS, Guaratini MI. Prevalence study of signs and symptoms of temporomandibular disorders in university students. J Oral Rehabil 2003;30:283-9.
2. 2. Okeson JP. Management of Temporomandibular Disorders and Occlusion. 8th ed. St. Louis, Missouri:Elsevier Mosby; 2020.p. 102-371
3. 3. Yener M, Aynali G. Temporomandibular eklem bozukluklarında tedavi seçenekleri. SDÜ Sağlık Bilimleri Enstütüsü Dergisi 2012;3:150-5.
4. 4. Yaltırık M, Palancıoğlu A, Turgut CT, Koray M. Temporomandibular bozuklukların tedavileri. Yeditepe J Dent 2017;14:71-80.
5. 5. Kavuncu V. Temporomandibular Eklem Disfonksiyon Sendromu. Göksoy T, editor. Romatizmal Hastalıkların Tanı ve Tedavisi. İstanbul: Yüce Basımevi; 2002. p. 791-802.