Affiliation:
1. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
2. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
Abstract
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yalnızca çiğneme kası ağrısına sahip TMD hastalarının ağız sağlığını değerlendiren OHIP-14 anketi ile GAD-7 anket puanlanma sonuçlarını cinsiyet, eğitim durumu ve mesleki duruma göre karşılaştırmak ve yaş ile arasındaki korelasyonu incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Yaşları 18 ile 68 arasında değişen, yalnızca çiğneme kası ağrısına sahip ve şikayeti olan 80 hasta, kinisyen tarafından DC/TMD Eksen I formunun Türkçe versiyonuna göre muayene edilmiş ve teşhis konmuştur. Ardından, hastalardan sırasıyla GAD-7 ve OHIP-14 anketlerinin Türkçe versiyonunu doldurmaları istenmiştir.
Bulgular: Erkeklerin OHIP-14(7+8) ve OHIP-14(13+14) puanları kadınların puanlarından istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Yaş, eğitim ve meslek gruplarına göre GAD-7 toplam, OHIP-14 toplam ve alt skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. GAD-7 Toplam skoru ile OHIP-14 toplam skoru ve OHIP-14‘ün psikolojik değerlendirmesi için alt skorları arasında yapılan korelasyon analizinde pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı korelasyon bulunmuştur
Sonuç: Erkek hastaların fiziksel açıdan ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesinin, çiğneme kas ağrısından daha çok etkilendiği belirlenmiştir. Ayrıca, yaş, meslek ve eğitim durumu farklılıkları; çiğneme kası ağrısı olan hastalarda ağız sağlığı ile ilgili yaşam kalitesi ve anksiyete açısından herhangi bir değişim göstermemiştir.
Anahtar Kelimeler: Çiğneme kası ağrısı; GAD-7; OHIP-14
Publisher
Ankara Dis Hekimleri Odasi
Reference24 articles.
1. 1.Fernandes G, Franco AL, Siqueira JT, Gonçalve DA, Camparis CM. Sleep bruxism increases the risk for painful temporomandibular disorder, depression and non-specific physical symptoms. J Oral Rehabil 2012;39:538–44.
2. 2. Miloro M, Ghali GE, Larsen P, Waite P. Peterson's principles of oral and maxillofacial surgery. 2th ed. London: BC Decker; 2004. p.37
3. 3. McNeill C. Management of temporomandibular disorders: concepts and controversies. J Prosthet Dent 1997;77:510-22.
4. 4. Dworkin SF, LeResche L. Research diagnostic criteria for temporomandibular disorders: review, criteria, examinations and specifications, critique. J Craniomandib Disord 1992;6:301-55.
5. 5. Kurt H. , Mumcu E. , Ateş M. Temporamandibular Rahatsızlıkların Teşhisinde Temporamandibular Rahatsızlıklar/Araştırma Teşhis Kriterlerinin (TMR/ATK) Kullanımı. J Istanbul Univ Fac Dent 2012; 40: 1-5.