Affiliation:
1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
Abstract
Çalışmada, küresel pandemi sırasında, Mart-2019 ile Mart-2021 arasındaki dönemde, Borsa İstanbul’daki şirketlerin, bedelli ve bedelsiz sermaye artırım duyurularının pay getirileri üzerindeki etkisi incelenmektedir. Olay analizi kullanılarak, nihai olarak belirlenen 109 olay ile analizler yapılmıştır. Olay penceresi, olay tarihinden önceki 10. gün ile olay tarihinden sonraki 10. gün arasındaki 21 günlük süreyi kapsamaktadır. Tahmin penceresi ise, olay tarihinden önceki 11. gün ile olay tarihinden önceki 110. gün arasındaki 100 günlük süreyi kapsamaktadır. Payların tahmin penceresindeki beklenen getirilerinin hesaplanmasının ardından, olay penceresindeki ortalama anormal getirileri ve kümülatif ortalama anormal getirileri hesaplanmıştır. Kümülatif ortalama anormal getirilerinin anlamlılık düzeyini belirlemek için parametrik ve parametrik olmayan testlerden yararlanılmıştır. Parametrik test olarak t-testi, parametrik olmayan test olarak ise Wilcoxon işaretli sıra testi uygulanmıştır. Bedelli ve bedelsiz sermaye artırım duyuruları birlikte ele alındığında, hem Covid-19 pandemisi öncesindeki dönemde, hemde Covid-19 pandemisi sırasındaki dönemde duyuru tarihi etrafında kümülatif anormal getiriler tespit edilmiştir. Covid-19 pandemisi öncesindeki dönem ile Covid-19 pandemisi sırasındaki dönem karşılaştırıldığında, Covid-19 pandemisi öncesindeki dönemde duyuru sonrasındaki tarihlerde, duyuru öncesindeki tarihlere göre daha fazla kümülatif ortalama anormal getiri sağlanmıştır. Bedelli sermaye artırım duyuruları ayrı ele alındığında Covid-19 pandemisi öncesindeki dönemde duyuru sonrasındaki tarihlerde, duyuru öncesindeki tarihlere göre daha fazla kümülatif ortalama anormal getiri sağlanmıştır. Bedelsiz sermaye artırım duyuruları ayrı ele alındığında ise Covid-19 pandemi sırasındaki dönemde duyuru sonrasındaki tarihlerde, duyuru öncesindeki tarihlere göre daha fazla kümülatif ortalama anormal getiri sağlanmıştır. Ulaşılan sonuçlar Borsa İstanbul'un yarı etkin bir piyasa olmadığını göstermektedir.
Publisher
Journal of the Human and Social Sciences Researchers
Reference34 articles.
1. Alex, D. (2017). Analysis of market reaction around the bonus issues in Indian Market, Journal of Economics and Sustainable Development, 8 (1), 28-35.
2. Alhashel, B. S. (2016). Rights offering announcements and the efficiency of the Kuwaiti market, Applied Economics Letters, 23:17, 1192-1196.
3. Ariff, M., Khan, W.A. & Kent Baker, H. (2007). Are share price reactions to rights offerings sensitive to different economic conditions?", Journal of Asia Business Studies, 1(2), 10-19.
4. Athawale, S., & Athawale, U. (2023). Announcement of bonus issue & its effect on the equıty shares market price of NSE India listed companies. The Online Journal of Distance Education and e-Learning, 11(2), 1226-1232.
5. Balachandran, B., Faff, R. & Tanner, S. (2004), Further evidence on the announcement effect of bonus shares in an imputation tax setting, Global Finance Journal,15 (2), 147-170.