Affiliation:
1. EGE ÜNİVERSİTESİ, SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
2. EGE UNIVERSITY, FACULTY OF AQUACULTURE, DEPARTMENT OF BASIC SCIENCES OF FISHERIES
Abstract
Bu çalışma, Ege Denizi’nin balıkçılık faaliyeti yapılan belli başlı iki önemli körfezi olan İzmir ve Kuşadası Körfez’lerinde dağılım gösteren Sardalya balıklarının Sardina pilchardus (Walbaum, 1792) bazı biyolojik indekslerinin (Hepatosomatik indeks, Mide doluluk indeksi, Gonadosomatik indeks ve Visseral indeks, Fulton kondisyon) 2022 yılı boyunca mevsimsel değişimlerini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda her iki körfezden toplam 302 adet balık örneği, ticari balıkçılardan doğrudan temin edilmiştir. Hepatosomatik indeks (HSİ) değeri İzmir Körfezi’nde en yüksek kış mevsiminde, en düşük değeri yaz mevsiminde gösterirken, Kuşadası Körfezi’nde ise en yüksek sonbaharda en düşük ilkbahar mevsiminde belirlenmiştir. HSİ değerlerindeki mevsimsel değişimlerin, değişen mevsimsel su sıcaklığına göre balıkların metabolik faaliyetleri ile yüzme faaliyetleri üzerindeki etkisine bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu durum mide doluluk indeksi (Fİ) ile de öngörülmektedir. Gonadosomatik indeks değerleri (GSİ), her iki körfezde de en düşük yaz mevsiminde, en yüksek kış mevsiminde hesaplanmıştır. GSİ değerlerindeki bu mevsimsel değişim sardalya popülasyonun Ege Denizi için tipik üreme döngüsü ile uyum göstermektedir. İzmir Körfezi’ndeki sardalya popülasyonun iç organ indeks değerleri (VSİ) Kuşadası körfezindeki popülasyondan yüksek olmakla birlikte, İzmir Körfezi’nde türün daha yüksek enerjili zooplanktonik av grupları ile beslendiklerini düşündürmektedir. Aynı şekilde, Fulton kondisyon değerleri de İzmir Körfezi’nde daha yüksektir. Körfezler arasında mevcut kondisyon değerleri arasındaki farklılığın Ege Deniz’inin kuzeydoğu merkez alanlarının önemli yüzey ve dip sularının yer değiştirdiği (upwelling) sahaları bulundurması ve önemli besin girdisi sağlamasıyla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışma Ege Denizi’ndeki iki farklı körfezdeki sardalya popülasyonuna ait biyolojik indeks değerlerinin mevsimsel olarak planktonik kommunite ve çevresel değişimlerden etkilendiğini göstermiştir.
Subject
Colloid and Surface Chemistry,Physical and Theoretical Chemistry
Reference34 articles.
1. Akyol, O., Tokaç. A., & Ünsal., S. (1996). İzmir Körfezi’nde (Ege Denizi) Dağılım Gösteren Sardalya Balığı (Sardina pilchardus Walbaum, 1792)’nın Büyüme ve Üremesi Üzerine Bir Araştırma. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 13(3-4), 383-394.
2. Bagenal, T.B., & Tesch, F.W. (Bagenal T., ed.) (1978). Age and growth. In: Methods for Assessment of Fish Production in Fresh Waters. IBP Handbook No. 3: Blackwell Scientific Publications, 101-136 p.
3. Bicudo, A. J. A., Sado, A. Y., & Cyrino, J. E. P. (2010). Growth performance and body composition of pacu (Piaractus mesopotamicus). Aquaculture Nutrition, 16(2), 213-222. https://doi.org/10.1111/j.1365-2095.2009.00653.x
4. Cihangir, B. (1991). Ege Denizi’nde Sardalya (Sardina pilchardus Walbaum, 1792)’ nın Üreme Biyolojisi ve Büyümesi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Doktora Tezi, 86s.
5. Costalago, D., & Palomera, I. (2014). Feeding of European pilchard (Sardina pilchardus) in the northwestern Mediterranean:from late larvae to adults. Scientia Marina, 78(1):1-14. https://doi.org/10.398/scimar.03898.06D