Affiliation:
1. İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Abstract
Girişimcilik sıklıkla özel sektöre atfedilen bir faaliyet olarak değerlendirilse de, girişimcilik faaliyeti özel sektör girişimciliği ve kamu girişimciliği olarak iki grupta sınıflandırılır. Kamu kesimi girişimciliği olarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT’ler) dünya genelinde pek çok ülke ekonomisinde önemli paylara sahiptir. Çalışmada KİT’ler kamu girişimciliğinin teorik temelleri ve gelişimi bakımından ele alınmıştır. Kamu girişimciliği ile özel sektör girişimciliği karşılaştırılarak, devletin girişimcilik faaliyetlerinin gerekçeleri ve kapsamı açıklanmaktadır. Geçmişten günümüze KİT’lerin yeniden yapılandırılmaları ve reform süreçleri değerlendirilerek, günümüzde KİT’lerin performanslarını arttırmak için politika önerilerinde bulunulmuştur. Bu bağlamda KİT’lerin performansını arttırmak için iyi yönetişim ve reformlara vurgu yapılmıştır. Şeffaflık, hesap verilebilirlik, etkin denetim, sağlam yönetsel ve hukuki zemin iyi yönetişim için gerekli temel ögelerdir. Rekabet ortamını bozmayan ve girişimci ruhuna sahip KİT’lerin ekonomide başarıyla faaliyetlerini yürüteceği öngörülmektedir. KİT’lerin uluslararası kuruluşların hazırladıkları rehberleri ve belirledikleri ilkeleri takip etmeleri yönetişimde standardizasyon sağlayarak ve şeffaflığı arttırarak politika başarısına katkı sağlayacaktır. KİT’lerin performanslarını arttırabilmek için teknolojiyi yakından takip etmeleri ve kullanmaları, girişimciliğe dayalı ve inovasyon politikalarına yönelmeleri gerekmektedir. Kurumsal kalitenin arttırılması, bu bağlamda kurumsal sorumluluğun geliştirilmesi, düzenleyici ve kurumsal çerçevelerin net bir şekilde çizilmesi, KİT’lerin etkinliğinin ve verimliliğinin arttırılmasına katkı sağlayacaktır. Ülkelerin ekonomik sistemleri ve benimsedikleri devlet anlayışlarına bağlı olarak KİT’lerin nicelikleri değişse de, ekonomideki niteliklerinin oldukça önemli olduğu görülmektedir.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference89 articles.
1. Akkoyunlu P. (2011). Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Özelleştirme. Beta Kitabevi.
2. Appana, S. (2003). New public managment and poblic enterprise restructuring in Fiji, Pacific Studies 1(1), 51-73.
3. Bałtowski, M. & Kwiatkowski, G. (2022). State-Owned Enterprises in the Global Economy, Routledge https://doi.org/10.4324/9781003244462
4. Barzelay, M. (1992). Breaking Through Bureaucracy: A New Vision for Managing in Government (Berkeley and Los Angeles: University of California Press).
5. Bellone, C. J. & Goerl, G. F. (1992). Reconciling public entrepreneurship and democracy. Public Administration Review, 52(2),130-134.