Migration And Politics In Turkey: The Fact Behind The Social, Cultural, Psychological And Legal Reasons For Migration

Author:

TURAN Abdullah1ORCID

Affiliation:

1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, ORTAKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU

Abstract

Göç konusu yüzyıllardır dünyada insan hayatı üzerinde belirleyici konumdadır. 20.yüzyılın başlarında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile Osmanlı’dan kopan topraklardan Anadolu’ya büyük göçler yaşanmıştır. Süreç içerisinde çeşitli sebeplerle iç ve dış göç sorunu devam ederken bir de 21.yüzyılın başlarındaki Suriyeli göçü ile mevcut sorunlar taçlanmıştır. Göçlerin sebepleri olarak çok çeşitli gerekçeler/motivasyonlar gösterilse de esasında “savaşa, ekonomiye, sosyal ve kültürel yaşantıya, psikolojik koşullara ve hukuksal duruma” yön vererek birçok şeye tesir edilebilmesi açısından “siyasi kararlar (politikalar)” göçte daha belirleyici bir pozisyondadır. Bu çalışmanın amacı da bu gerçeği ortaya çıkarmaktır. Bir sorunun doğru tespit edilememesi ya da yanlış araçlarla çözülmeye çalışılması tüm gayretleri boşa çıkaracaktır. Bu sebeple göçlerin ardındaki etkinin ve etkileyicilerin doğru tespit edilmesi ülkelerin bugünü ve geleceği için büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle bu çalışma göç konusunda gerçek sorunun tespitine yönelmesi ile önemli hale gelmektedir. Bu yaklaşımla yapılan kaynak taraması ile ulaşılan veriler ışığında öncelikle “göç, göçün türleri, mülteci, göçmen, sığınmacı gibi” göçle ilişkili kavramların açıklaması yapıldıktan sonra “göçte sosyal, kültürel, psikoloji ve hukuksal” nedenlerin ardındaki esas belirleyici olan siyasi etkiyi açıklamaya dönük bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Böylece “siyasi kararların göç üzerindeki ve göçün görünürdeki gerekçeleri üzerindeki etkileri” incelemeye alınmıştır. Bu yapılırken Türkiye’de yaşanan göçlere ilişkin örnekler de sunularak siyasi etkinin açıklanması daha da güçlendirilmiş ve siyasi etki daha somut hale getirilmiştir.

Publisher

Cumhuriyet University

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference76 articles.

1. 1. Adıgüzel, Y. (2016). Göç Sosyolojisi, 1.Baskı, Ankara: Nobel Yayınları.

2. 2. Adil, B. (2020). Türkiye’nin Göç Yönetimi Stratejisi ve Türkiye’de Yaşayan Suriyelilere Yönelik Tutumlar: Ankara İli Örneği. (Doktora Tezi). Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.

3. 3. Akalın, M. (2016). Sosyal Konutların Türkiye’nin Konut Politikaları İçerisindeki Yeri ve TOKİ’nin Sosyal Konut Uygulamaları, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 26(1), 107-124 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/firatsbed/issue/22124/237640

4. 4. Akıncı, B., Nergiz, A. ve Gedik, E., (2015, Temmuz-Aralık). Uyum Süreci Üzerine Bir Değerlendirme: Göç ve Toplumsal Kabul, Göç Araştırmaları Dergisi, 1(2), 58-83.

5. 5. Aksoy, Z. (2012). Uluslararası Göç ve Kültürlerarası İletişim “International Migration And Intercultural Communication”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 5(20), 292-303.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3