Affiliation:
1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Rawls'un siyasal liberalizmi, liberal demokrasinin felsefi bir açıklamasını sağlama şeklindeki geleneksel siyaset teorisi hedefini terk eder. Bununla birlikte Rawls, “modus vivendi” uzlaşması dediği şeyden daha derin gerekçelerle vatandaşlar tarafından onaylanan liberal bir siyasi düzeni de amaçlar. Fakat çoğulcu ve özgür bir liberalizm özlemi, rakip kapsamlı doktrinler arasında bir modus vivendi uzlaşmasından daha derin bir şey olarak onaylanan bir liberalizm hedefiyle çelişir görünmektedir. Bir uzlaşma yerine “kendi iyiliği için” desteklenen bir liberalizm, zorunlu olarak, siyasal liberalizmin çiğnediği türden bir tür iyi kavramına dayanmalıdır. Bizce bu nedenle Rawls siyaset felsefesinde kapsamlı olmayan, ancak yine de ahlaki bir gerekçe sunmaya çalışır. Her ne kadar Rawls’un görüşünü onaylayanlar sıklıkla bu tür eleştirilerin, felsefi olarak kapsamlı bir yol izlemekten başka ahlaki bir gerekçe sunulamayacağı şeklindeki asılsız varsayıma dayandığından şikâyet etseler de siyasal liberalizmi eleştiren pek çok kişi bunun başarılı olduğundan şüphe eder. Bu çalışmada, Rawls tarafından özellikle geç dönem yazılarda kullanılan gerekçelendirme stratejisi içsel olarak eleştirmeye çalışılacaktır. Siyasi meselelerle ilgili ihtilaf durumlarında vatandaşların siyasi değerlere siyasi olmayan değerlere göre öncelik vermesine dair bize makul bir umut sunamayacağına işaret edilecektir. Ayrıca, Rawls'un kapsamlı olmama, çoğulculuğu sağlama ve koruma kaygısına yönelik açıklamalarının eksikliklerinin gösterilmesi hedeflenmektedir.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference47 articles.
1. Arnhart, L. (2013). Platon’dan Rawls’a Siyasi Düşünce Tarihi. (A. K. Bayram, Çev.). Ankara: Adres Yayınları.
2. Buchanan, A. (2007). Justice, Legitimacy, and Self Determination. Oxford: Oxford University Press.
3. Cohen, J. (2004). “The Importance of Philosophy: Reflections on Rawls”. South African Journal of Philosophy, 23(2), 113-119.
4. Donnan, M. (2007). Rawls’s Notion of Overlapping Consensus by Michael Donnan. https://oxfordphilsoc.org/Documents/Chadwick/2007_1.pdf.
5. Dreben, B. (2003). “On Rawls and Political Liberalism”. The Cambridge Companion to Rawls (S. Freeman, Ed.). Cambridge: Cambridge University Press, 316-346.