Türki Cumhuriyetlerin Banka Finansal Performanslarının Analizi

Author:

KARADAĞ AK Özlem1ORCID,HAZAR Adalet2ORCID,BABUŞCU Şenol2ORCID

Affiliation:

1. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ

2. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ, TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Abstract

Çalışmanın amacı, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye’nin de yer aldığı toplam altı Türki Cumhuriyetin bankacılık sisteminin geçmiş ve günümüzdeki finansal performanslarını Çok Kriterli Karar Verme tekniklerinden biri olan COPRAS yöntemi ile karşılaştırmaktır. Çalışmada 2016-2021 dönemleri için söz konusu ülkelerin bankacılık sisteminde yer alan toplam 48 ticari banka ele alınmıştır. Analize her ne kadar altı ülke ile başlansa da Türkmenistan ve Özbekistan’a ait banka verilerinde eksiklik olduğundan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’deki bankalarla çalışmaya devam edilmiştir. Çalışmada literatür çerçevesinde sermaye yapısı (Öz kaynakların toplam aktiflere oranı ile sermaye yeterlilik rasyosu), kârlılık (Net kârın toplam aktiflere oranı ile öz kaynaklara oranı), gelir-gider yapısı (Faiz gelirlerinin faiz giderlerine oranı ile maliyet-gelir oranı) ve likidite yapısını (Likit aktiflerin kısa vadeli yükümlülüklere oranı ile toplam aktiflere oranı) yansıtan 8 finansal orana yer verilmiş olup, ağırlıkları eşit olarak ele alınmıştır. Kullanılan finansal veriler hem kamu hem de özel bankalar için ayrıntılı bilanço ve gelir tablosu bilgilerinin yer aldığı Bankfocus veri tabanından ve yazarların hesaplamalarıyla oluşturulmuştur. İncelenen ülke bankalarının söz konusu dönemde en iyi ve en kötü finansal performans gösterdiği dönemler tespit edilerek sonuçlar analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre tüm yıllar için “CJSC CITIBANK KAZAKHSTAN” bankasının ilk ikide, 2016 yılı hariç diğer 5 yılda ise “CITIBANK-TR” ile “OJSCB BANK OF BAKU” bankalarının ilk beşte yer aldığı görülmüştür. Alan araştırması yapıldığında konuyla ilgili az sayıda çalışmaya rastlanmış olup, bu konuda literatüre katkı sağlanacağı düşünülmüştür.

Publisher

Cumhuriyet University

Reference53 articles.

1. Akhmetov, T. B., Ussenbayev, N. B., & Mustapayeva, N. M. (2018). Managing Credit Risks and It’s Analysis in the Second Tier Financial Institutions in Kazakhstan (On the Example of Atf Bank). Central Asian Economic Review, (3), 71-80.

2. Akkaya, M., & Azimli, T. (2018). Azerbaycan Bankacılık Sektöründe Likidite Riski Yönetimi. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (20), 217-232.

3. Aktaş, H., & Kargın, M. (2007). Türk Bankacılık Sektöründeki Yabancı ve Ulusal Bankaların Finansal Oranlar Açısından Karşılaştırılması. Yönetim ve Ekonomi, Celal Bayar Üniversitesi, İ.İ.B.F., 14 (2), 31-45.

4. Almazari, A. A. (2013). Capital adequacy, cost income ratio and the performance of Saudi banks. International Journal of Academic Research in Accounting, Finance and Management Sciences, 3(4), 284-293.

5. Anvarova, M., & Isakov, O. (2022). Impact of government ownership on banks' profitability: Empirical evidence from commercial banks in Uzbekistan. Journal of Economics and Financial Analysis, 6(1), 37-53.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3