Dijital Refah Devletlerinin İnsan Hakları ve Sosyal Adalet Bağlamında Değerlendirilmesi: Sosyal Yardım ve Hizmetlerin Dijital Dönüşümünde Ortaya Çıkan Etik Meseleler

Author:

ÖZATEŞ GELMEZ Özge Sanem1ORCID

Affiliation:

1. Hacettepe Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, dijital refah devletlerinin sosyal koruma sistemlerince planlanıp uygulanan sosyal yardım ve hizmetlerin dijitalleştirilmesinin ortaya çıkardığı sonuçlar, insan hakları bağlamında değerlendirilmektedir. Çalışmada, dijital refah devletlerinin ayırt edici özelliklerine değinildikten sonra, sosyal yardım ve hizmetlerin dijitalleştirilmesinin temelinde yatan finansal hedeflerin görünür kılınmasına çalışılmaktadır. Böylece, dijital refah devletlerinde insan haklarının korunması ve sosyal adaletin sağlanması idealinden, finansal hizmet sağlayıcısı kurumların yararı uğruna vazgeçilip geçilmediği sorusuna yanıt aranmaya çalışılmaktadır. Çalışmanın sonunda, çağımız bilgi toplumlarının içinde yer aldığı refah devletlerinin dijital dönüşümünün, sosyal yardım ve hizmetler aracılığıyla aşırı yoksulların dahi finansal hizmetlerle ilişkilendirilerek, finansal sermayenin korunmasına hizmet edecek türde bir dönüşüm olmaması, aksine Toplum 5.0 hedefleriyle örtüşen bir refah toplumunda her bir kişinin insan haklarının korunmasına ve en nihayetinde sosyal adaletin sağlanmasına katkı sunması gereğinin altı çizilmektedir.

Publisher

Sosyal Politika Calismalari Dergisi

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering,Metals and Alloys,Strategy and Management,Mechanical Engineering

Reference42 articles.

1. Alston, P. (2017) “Statement on Visit to the USA, by Professor Philip Alston, United Nations Special Rapporteur on Extreme Poverty and Human Rights”, https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=22533, indirilme tarihi: 15 Ekim 2019.

2. Alston, P. (2019) Extreme Poverty and Human Rights: Note/by the Secretary-general, Washington DC: United Nations General Assembly.

3. Alston, P. (2020) “What the ‘Digital Welfare State’ Really Means for Human Rights”, https://www.openglobalrights.org/digital-welfare-state-and-what-it-means-for-human-rights/, indirilme tarihi: 08 Ocak 2020.

4. Barca, V., ve R. Chirchir (2019) Building an Integrated and Digital Social Protection Information System, Bonn: GIZ/DFID.

5. Baur-Yazbeck, S. (2019) “A New Generation of Government-to-Person Payments is Emerging”, https://www.cgap.org/blog/new-generation-government-person-payments-emerging, indirilme tarihi: 01 Ekim 2020.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3