Affiliation:
1. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
2. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kentler, günümüzde barındırdığı nüfus itibariyle en çok içme ve kullanım suyu tüketen ancak daha az su tutma kapasitesine sahip olan yerleşmelerdir. Bu durum, kentlerde tüketilebilir suyun niteliğini ve niceliğini etkilerken temel insani haklardan biri olan su hakkına erişimi de doğrudan ilgilendirmektedir. Tüketilebilir suyun temini, su kalitesi ve adil bir şekilde paylaşımı yerel ve genel yönetimin sorumluluğundadır. Yönetimsel etkiyle ele alındığında su kalitesi, politik bir statüye sahiptir. Bu çalışmada Bursa şehrinde (Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçeleri) halkın tüketilebilecek nitelikteki suya, ne düzeyde erişebildiği ve bu erişim üzerinde yerel politik kararların etkilerini coğrafi bakış açısıyla ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem olarak Bursa şehrinde şebeke suyunun tercih edilebilirliğini incelemek adına 7 maddeden oluşan “Bursa Su Kalitesi Anketi” uygulanmıştır. Ankete 3205 kişi katılım göstermiştir. Katılımcıların %77’si kullandıkları şebeke suyundan memnun olmadıklarını, %65’i damacana su kullandıklarını, %18’i ise su arıtma cihazı kullandıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcıların ikamet ettikleri mahalle ve ilçeler göz önünde bulundurulduğunda su kalitesinde Bursa Ovası ile dağ mahalleleri arasında mekânsal farklılıklar görülmektedir. Bu bağlamda yerel politik kararlar, Bursa şehrinde ova ile dağ mahalleleri arasında bireysel su kaynağı tercihinin ve su kalitesinin değişmesine neden olmuştur.
Publisher
Cankiri Karatekin Universitesi
Reference12 articles.
1. Aliağaoğlu, A. ve Mirioğlu, G. (2019). Balıkesir şehrinde su tüketimi: Coğrafi bir yaklaşım. Coğrafi Bilimler Dergisi, 17(2), 260-280.
2. Avcı, S. (2004). Şehirsel yerleşmelerin belirlenmesinde kullanılan kriterler ve Türkiye örneği. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi, 3(9), 9-28.
3. Çakır, M., Gümüşçü, O. ve Taş, B. (2020). Politik ekoloji. Coğrafya Dergisi, (41), 241-254.
4. Harvey, D. (2019). Sosyal adalet ve şehir (6. bs) (M. Moralı, Çev.). Metis Yayıncılık.
5. Kaika, M. (2003). Constructing scarcity and sensationalising water politics: 170 days that shook Athens. Antipode, 35(5), 919-954.