Reflective and Clinical Teacher Education: A Model Proposal towards Application

Author:

ALAN Bülent1,GÜVEN Meral2

Affiliation:

1. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

2. ANADOLU UNIVERSITY

Abstract

Kuram ve uygulamayı bağlam odaklı bütünleştirebilen ve biçimlendirici değerlendirmeyi öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişiminde kullanan pek az öğretmen eğitimi modeli geliştirilebilmiştir. Bunlar arasında Klinik Öğretmen Eğitimi Modeli ile Yansıtmaya Dayalı Gerçekçi Öğretmen Eğitimi modelleri öne çıkmaktadır. Bu iki model, öğretmen adaylarının mesleki bilgi ve becerisini, mesleğe yönelik inanç ve tutumlarını kişilik özellikleri ile bütünleştirerek onları mesleklerine olabilecek en erken zamanda ve en etkili biçimde hazırlamaktadır. Türkiye’de de öğretmen eğitimi alanında yapılması gereken felsefeler üstü bir zihniyet değişimidir ve bu çalışma ile bunun temellerinin atılması amaçlanmaktadır. Bu kuramsal çalışmada, bu iki modelden esinlenerek Türk öğretmen eğitimi sisteminin yapısı ve olanakları göz önünde bulundurularak yansıtmaya ve yeterliliklere dayalı yeni ve özgün bir öğretmen eğitimi modeli önerilmektedir. Bu modelde, öğretmen adayları belirlenen yeterlilikleri her sene sarmal bir yapıda içselleştirmekte, sürecin tüm aşamalarında sistematik yansıtma yapmakta, akranlarından, danışmanlarından ve uygulama okullarındaki öğretmenlerinden düzenli dönüt alarak kişisel ve mesleki gelişimlerini bir öğrenme topluluğu içinde gerçekleştirmektedir. Çalışma kapsamında, kuram ve uygulamayı dört yıllık öğretmen eğitiminde bütünleştiren bu modelin kuramsal altyapısı ve dayanakları açıklanmakta ve somut uygulama örnekleri sunulmaktadır.

Publisher

Afyon Kocatepe University

Subject

General Medicine

Reference43 articles.

1. Adams, R., Kim, Y. M., & Greene, W. L. (2013). Actualizing core strengths in new teacher development. In F. A. J. Korthagen, Y. M. Kim, & W. L. Greene (Eds.), Teaching and learning from within: A core reflection approach to quality and inspiration in education (pp. 61–75). New York, NY: Routledge.

2. Attema-Noordewier, S., Korthagen, F., & Zwart, R. (2011). Promoting quality from within: A new perspective on professional development in schools. In M. Kooy & K. van Veen (Eds.), Teacher learning that matters: International perspectives (pp. 115–142). New York, NY: Routledge.

3. Biesta, G. (2012). The future of teacher education: Evidence, competence or wisdom? RoSE-Research on Steiner Education, 3(1).

4. Burn, K. & Mutton, T. (2015). A review of 'research-informed clinical practice' in initial teacher education. Oxford Review of Education, 41(2), 217-233.

5. Caena, F. (2014). Initial teacher education in Europe: an overview of policy issues. European Commission. ET2020 Working Group of Schools Policy. Consultado en http://ec. europa. eu/education/policy/strategic-‐framework/expert-‐groups/documents/initial-‐teacher-‐education_en. pdf.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3