ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN SANAL KAYTARMA DAVRANIŞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: AKÇAKOCA ÖRNEĞİ

Author:

Mesci Zeynep1ORCID,Yıldırım Aylin1ORCID

Affiliation:

1. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

Abstract

İşyeri içerisinde çalışanlara yüklenen fazla iş yükü ve yoğun çalışma saatleri çalışanların işyerinde sessizlik davranışı göstermelerine neden olmaktadır. Sesiz kalma eğilimi gösteren çalışanlar sanal kaytarma davranışına yönelmektedir. Araştırmanın amacı Düzce ilinin Akçakoca ilçesinde yer alan konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel sessizlik ile sanal kaytarma davranışları değerlendirilerek aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemi içerisinde değerlendirilen görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Akçakoca ilçesinde yer alan konaklama işletmelerinde çalışan 9 tane katılımcı ile görüşülmüştür. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel içerik analizi tekniği ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; Akçakoca konaklama işletmelerinde çalışanların işyeri içerisinde sessizlik algılamadıkları ve düşüncelerini açık şekilde ifade ettiği belirlenmiştir. Aynı zamanda sanal kaytarma davranışına yöneldikleri fakat bunu işlerini aksatmayacak şekilde yaptıkları bulgulanmıştır. Bu durumda örgütsel sessizliğin sanal kaytarma davranışı arasında ilişki bulunmadığı ve çalışanların sessizlik algılamadıkları halde sanal kaytarma davranışına yöneldiği ortaya çıkarılmıştır.

Publisher

Duzce University

Reference49 articles.

1. Afşar, L. (2013). Örgütsel sessizlik ve örgütsel güven ilişkisi: konuya ilişkin bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

2. Altınlı, O. (2022). Okul müdürlerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin örgütsel sessizlikleri ve göreceli yoksunlukları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Mersin.

3. Askew, K., Buckner, J.E., Taing, M.U., Ilie, A., Bauer, J.A. & Coovert, M.D. (2014). Explaining cyberloafing: the role of the theory of planned behavior. Computers in Human Behavior, 36(1), 510-519.

4. Bagheri, G., Zarei, R., & Aeen, M. N. (2012). Organizational silence basic concepts and its development factors. Ideal Type of Management, 1 (1), 47-58.

5. Barry, B. (2007). Speechless The Erosion of Free Expression in the American Workplace. Berret-Koehler, California.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3