Abstract
Küreselleşmeyle birlikte değişen yaşam tarzları, post modern tüketici kültüründe büyük değişikliklere yol açmıştır. Pazarlama trendlerinin sürekli gelişen dinamik yapısının sonucu olarak alışveriş, günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline dönüşmüştür. Bugün mevcut pazarlardaki alıcıların mal ve hizmetlerden beklentileri, temel ihtiyaçlarının karşılanmasından çok daha fazlasını içermektedir. Bu nedenle yeni tüketim alışkanlıkları; haz, doyum, eğlence, gösteriş, özseverlik gibi duygusal amaçlara yönelebilmektedir. Kişilerin olumsuz ruh hallerini hafifletmek için yaptığı bir çeşit alışveriş şekli olan perakende terapisi ile ilgili literatürde gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası alanda kısıtlı sayıda çalışma yer almaktadır. Bu nedenle çalışmada tüketicilerin olumsuz ruh hallerinden kurtulmak için gerçekleştirdiği alışveriş biçimi olan perakende terapi sistematik literatür şeklinde araştırılmıştır. 1997-2023 tarihleri arasında yayınlanan makaleler sistematik olarak taranmış 38 makale belirli ölçütlerle analiz edilmiştir.
Reference86 articles.
1. Ajzen, I., & Fishbein, M. (1975). A bayesian analysis of attribution processes. Psychological Bulletin, 82(2), 261.
2. Atalay, S. & Meloy, M. (2006). When the going gets tough, the tough go shopping: an examination of selfgifting behavior. ACR North American Advances, 258-2.
3. Atalay, A.S. & Meloy, M.G. (2011). Retail therapy: a strategic effort to improve mood. Psychology & Marketing, 28(6), 638-659.
4. Babin, B.J. & Attaway, J.S. (2000). Atmospheric affect as a tool for creating value and gaining share of customer. Journal of Business research, 49(2), 91-99.
5. Bandura, A. & Walters, R.H. (1977). Social learning theory ( 1). Prentice Hall: Englewood cliffs.