A STUDY ON POTENTIAL DIFFERENCES OF MESSAGE SOURCE IN ADVERTISEMENT, BRAND AWARENESS AND AUDIENCE’S SEX ON ADVERTISING EFFECTIVENESS

Author:

TOKMAK Gizem1,YILDIZ Melih2

Affiliation:

1. ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

2. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Reklamların başarılı olarak değerlendirilebilmesi için reklamı izleyen kişide ürüne/markaya karşı olumlu bir tutum geliştirebilmesi, satın alma niyeti oluşturabilmesi ve kişiye ürünü/markayı hatırlatıcı nitelikte olması gerekmektedir. Bu kriterleri sağlayan reklamlar etkin olarak değerlendirilmektedir. Reklamlarda etkinlik sağlamak için reklamcılar mesaj kaynağı olarak çoğu zaman ünlü kişi ve/veya çekici model kullanma yoluna giderek tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışmaktadırlar. Oysaki ünlü kişi veya çekici model gibi mesaj kaynaklarının etkinlik sağlayabilmeleri için ürün/marka ile uyumu, daha önce yer aldığı ürün/marka reklamlarından oluşan reklam portföyü, ürün kategorisi vb. unsurların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu gibi unsurlar göz önünde bulundurulmadığı zaman, sırf çekici veya ünlü olduğu için seçilen mesaj kaynaklarının reklamdaki ürünün/markanın önüne geçerek tüm dikkati üzerinde toplaması, ürün/marka hakkında tüketici zihninde herhangi bir şey oluşturmaması riski bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı reklamlarda yer alan ünlü kişi ve ünlü olmayan çekici model gibi mesaj kaynakları, marka aşinalığı ve reklam izleyicisi cinsiyetinin reklam etkinliği unsurları üzerinde bir fark oluşturup oluşturmadığını tespit etmektedir. Çalışmada bir soğuk çay markasının ünlü kişi, ünlü kişiyle benzer çekicilikteki tanınmamış model ve herhangi bir mesaj kaynağı olmayan üç farklı reklam versiyonu kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak deney ve anket bir arada yapılmıştır. Çalışma amacına yönelik yapılan Ki-Kare, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri sonucunda reklamdaki mesaj kaynağının ve izleyici cinsiyetinin reklam etkinliği unsurları üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilirken marka aşinalığının, markaya tutum ve satın alma niyeti üzerinde anlamlı bir fark oluşturduğu ortaya çıkmıştır.

Publisher

Duzce University

Reference48 articles.

1. Aaker, A. D. (2016). Güçlü markalar yaratmak. İstanbul: Mediacat Yayıncılık.

2. Aktuğlu, I. K. (2006). Tüketicinin Bilgilendirilmesi Sürecinde Reklam Etiği. Küresel İletişim Dergisi, 2, s.1-20.

3. Atay, E. G. (2011). Celebrity endorsement and advertising effectiveness: The importance of value congruence, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Graduate School of the University of Oregon, Department of Marketing.

4. Baker, W., J. W. H., Danny M., ve Prakash N. (1986). Brand familiarity and advertising: Effects on the evoked set and brand preferences. Advances in Consumer Research, 13, ed. Richard J. Lutz, Provo, UT: Association for Consumer Research, 146-147.

5. Batı, U. (2010). Reklamın dili. 4. Baskı, İstanbul: Alfa Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3