Abstract
SamenvattingHoewel patiënten en hun partners de wens hebben dat de arts het gesprek over hun seksualiteit initieert, blijven seksualiteit en intimiteit in de behandelkamer toch vaak buiten beschouwing. Dat komt vooral door gebrek aan scholing en training. Volgens de visie van de European Union of Medical Specialists (EUMS) dient iedere praktiserende medicus te beschikken over basiskennis rond seksualiteit om te begrijpen hoe seksualiteit beïnvloed kan worden door ziekte en medische interventies, over vaardigheid om seksualiteit in de anamnese te integreren en om de patiënt passend te informeren over de seksuele effecten van de voorgeschreven of voorgestelde medicatie en interventies. Er zijn echter grote verschillen in de mate aan seksuologie-onderwijs tussen de verschillende medische opleidingen en specialisaties. In dit artikel worden de aspecten van seksuologieonderwijs besproken die relevant zijn voor de uroloog en de urologische kliniek, met het doel de uroloog en zijn team hiermee bekend te maken.
Publisher
Springer Science and Business Media LLC
Reference13 articles.
1. Barnhoorn PC, Prins IC, Zuurveen HR, et al. Let’s talk about sex: exploring factors influencing the discussion of sexual health among chronically Ill patients in general practice. BMC Prim Care. 2022;23:49.
2. Albers LF, Belzen MA van, Batenburg C van, et al. Discussing sexuality in cancer care: towards personalized information for cancer patients and survivors. Support Care Cancer. 2020;28:4227–33.
3. Allen L, Rasmussen ML, Quinlivan K, redactie. The politics of pleasure in sexuality education: pleasure bound. Londen: Routledge; 2014.
4. Gianotten WL. Sexology in the 21st century: areas, professions and tasks. Eur J Sexol. 2003;45:33–7.
5. Reisman Y, Sarikaya S. Ensuring a bright present and future for sexual medicine. Nat Rev Urol. 2018;15:523–4.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献