Author:
Dellas Vicky,Collard Dorine,Verbaan Caro-Lynn,Beune Erik,Wagemakers Annemarie
Abstract
SamenvattingHet percentage mensen met ernstig overgewicht neemt de komende jaren toe, vooral onder mensen met een kwetsbare positie, zoals groeperingen met een lage sociaaleconomische status (SES) en/of een niet-westerse migratieachtergrond. Overgewicht is een complex probleem dat vraagt om een integrale aanpak. Het doel van dit onderzoek is het voor deze doelgroepen identificeren van potentieel werkzame elementen van een integrale aanpak gericht op overgewicht. In dit exploratief kwalitatieve onderzoek zijn twaalf groepsinterviews met 25 professionals en vier focusgroepgesprekken met 24 mensen uit de doelgroep gehouden. In totaal zijn 41 potentieel werkzame elementen geïdentificeerd voor een succesvolle integrale aanpak. Deze zijn ingedeeld op het individuele, programma, gemeentelijk en landelijk niveau, en op de sociale en fysieke omgeving. Hiervan hebben achttien potentieel werkzame elementen specifiek betrekking op mensen met een lage SES en/of niet-westerse migratieachtergrond. Daarnaast zijn vier competenties van professionals geïdentificeerd die in potentie kunnen bijdrage aan een werkzame integrale aanpak: verbinden, durven, integraal werken, volhouden. De twee randvoorwaarden tijd en financiële middelen lijken relevant op alle niveaus. Dit exploratieve onderzoek laat zien dat een integrale aanpak van professionals niet alleen vraagt dat zij verschillende potentieel werkzame elementen (tegelijkertijd) inzetten, maar ook dat ze zich continu en proactief inspannen om dit te realiseren.
Publisher
Springer Science and Business Media LLC
Reference28 articles.
1. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Overgewicht volwassenen. 2021. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie. Geraadpleegd op: 3 aug 2020.
2. Hilderink H, Verschuuren M. Volksgezondheid Toekomst Verkenning: een gezond vooruitzicht. Synthese. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu; 2018.
3. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Gezondheidsverschillen. Hoe ontwikkelen zich gezondheidsverschillen in de toekomst? 2018. https://www.vtv2018.nl/gezondheidsverschillen. Geraadpleegd op: 3 aug 2020.
4. Mulderij L, Verkooijen K, Wagemakers A. Gecombineerde Leefstijlinterventies voor mensen met een lage SES? Tijdschr Gezondheidswet. 2019;97:9–10.
5. Ministerie VWS van, Preventieakkoord N. Naar een gezonder Nederland. Den Haag: Ministerie van VWS; 2018.
Cited by
2 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献