Abstract
SamenvattingAchtergrond:Momenteel is er nauwelijks sprake van arbocuratieve samenwerking tussen de eerstelijns- en bedrijfsgezondheidszorg. Waar eerdere initiatieven tot verbetering vooral gericht waren op de huis- en bedrijfsarts, onderzoeken we in deze bijdrage welke rol praktijkondersteuners van de huisarts (POH-ggz en POH-S) en van de bedrijfsarts (POB) voor zichzelf zien bij multiproblematiek. Tevens exploreren we welke belemmeringen er zijn voor arbocuratieve samenwerking door praktijkondersteuners bij multiproblematiek.Methode:We hebben drie focusgroepgesprekken uitgevoerd met zeven POH’s-ggz, elf POH’s‑S en acht POB’s – 26 praktijkondersteuners in totaal.Resultaten:De praktijkondersteuners in ons onderzoek komen tijdens hun werk in aanraking met multiproblematiek. POH’s en POB’s zien een rol voor zichzelf weggelegd bij het bespreken en het bieden van ondersteuning bij respectievelijk werk- en privégerelateerde klachten. Daarbij erkennen ze, waar nodig, het belang van arbocuratieve samenwerking om goede zorg te leveren. Op dit moment vindt er echter geen directe samenwerking plaats op het niveau van de praktijkondersteuner. Belemmeringen hiervoor blijken de formele regels rond taakdelegatie en rolopvatting van de POB, onbekendheid en vooroordelen bij vooral POH’s wat betreft de bedrijfsgezondheidszorg, en praktische barrières als de AVG-wetgeving en bereikbaarheid.Conclusie:POH’s en POB’s staan open voor arbocuratieve samenwerking, mits een oplossing gevonden wordt voor deze fundamentele en praktische belemmeringen.
Publisher
Springer Science and Business Media LLC
Reference29 articles.
1. Anema JR, Buijs PC, Amstel R van, Putten D van. Leidraad voor huisarts en bedrijfsarts bij de sociaal-medische begeleiding van arbeidsverzuim. Een gezamenlijke uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Hoofddorp: TNO; 2002.
2. Nauta N, Manders J, Weel A. De bedrijfsarts in de eerste lijn. In: van der Gulden JWJ, Nauta AP, redactie. Naar een betere zorg voor zieke werknemers. Afstemmen van behandeling en werkhervatting. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2008. pag. 93–101.
3. Suylekom WH van, Donders NCGM, Gulden JWJ van der. Sterk naar Werk – aandacht voor arbeid en empowerment in de eerste lijn. TBV. 2011;19(5):196–203.
4. Genabeek J van, Zwaan L van der, Niks I, Gulden J van der, Schers H. Aandacht voor arbeid in eerstelijnszorg: vroegsignalering en behandeling van arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten. Tijdschr Gezondheidswet. 2018;96(7):268–71.
5. SER. Betere zorg voor werkenden: een visie op de toekomst van arbeidsgerelateerde zorg. Den Haag: SER; 2014.