Affiliation:
1. Hüseyin Saim Ekim Ortaokulu
2. MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı ortaokul matematik öğretiminde karşılaşılan sorunları öğretmen görüşleri doğrultusunda tespit etmektir. Araştırmada ayrıca katılımcıların görüşlerinin önemli demografik değişkenlerden (cinsiyet, mezuniyet durumu, yerleşim birimi, kariyer planlaması, mezun olunan fakülte, haftalık girilen ders saati, kıdem) bağımsız olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma genel tarama modellerinden tekil tarama türüne göre tasarlanmış olup araştırmanın evrenini Türkiye’de ortaokullarda (resmi ve özel) görev yapan ilköğretim matematik öğretmenleri, örneklemini ise uygun örnekleme modeliyle seçilen 547 ilköğretim matematik öğretmeni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Duran ve Berk (2021) tarafından geliştirilen “Ortaokul Matematik Öğretiminde Karşılaşılan Sorunları Belirleme Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçekte belirlenen sorunların karşılaşılma sıklıkları ve algılanan önem dereceleri saptanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, ortaokul matematik öğretiminde karşılaşılan sorunların çoğunluğunu öğretmenle ilişkili sorunlar oluşturmakta, bu sorunlar katılımcılar tarafından önemli olarak değerlendirilmekte fakat bu sorunlarla diğer kategorilere göre daha az sıklıkta karşılaşılmaktadır. Öğrenci ile ilişkili sorunlar ise en sık karşılaşılan ve en önemli görülen sorun kategorisini oluşturmaktadır. Belirlenen sorunların bazılarının önem derecesi ve karşılaşılma sıklıkları katılımcıların demografik özelliklerinden bağımsız değildir. Kadın öğretmenler sorunları daha önemli görmekte ve daha sık karşılaşmaktadır. Ayrıca, tecrübeli öğretmenler daha az sorunla karşılaşmakta ve sorunları çok önemli görmemektedir. Benzer şekilde eğitim fakültesi mezunu öğretmenler farklı fakülte mezunlarına göre sorunlara karşı daha duyarlıdırlar.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference60 articles.
1. Aaronson, D., Barrow, L. ve Sander, W. (2007). Teachers and student achievement in Chicago Public High Schools. Journal of Labor Economics, 25(1), 95-135.
2. Akyüz G. ve Pala N. M. (2010). PISA 2003 sonuçlarına göre öğrenci ve sınıf özelliklerinin matematik okuryazarlığına ve problem çözme becerilerine etkisi. İlköğretim Online, 9(2), 668–678. https://dergipark.org.tr/tr/pub/ilkonline/issue/8595/106928 adresinden 11.10.2021 tarihinde erişilmiştir.
3. Ardila, A., Rosselli, M., Matute, E. ve Guajardo, S. (2005). The influence of the parents' educational level on the development of executive functions. Developmental Neuropsychology, 28(1), 539–560.
4. Ayotola, A. ve Adedeji, T. (2009). The relationship between mathematics self-efficacy and achievement in mathematics. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 1(1), 953–957.
5. Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.