Abstract
Domates bakteriyel solgunluk ve kanser hastalığı (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Smith) Davis et al.) Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de domates yetiştiriciliğinde önemli kayıplara neden olmaktadır. Bu patojene karşı; yapılan kültürel önlemler ve kimyasal mücadele yöntemlerinin yetersiz olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, toplam 1150 potansiyel antagonist bakteri izolatı patojene karşı antibakteriyel aktivitesi için Petri denemelerinde test edilmiştir. Etkili bulunan toplam 48 izolatın bazı biyokimyasal özellikleri, ürettikleri metabolitleri, enzim aktiviteleri belirlenmiş; sıvı besi ortamında geliştirilen bu izolatların saksı denemelerinde hastalığı engelleme oranları tespit edilmiştir. Test edilen tüm izolatların hastalığın gelişimini % 6.5 ile 93.4 oranında engellediği tespit edilmiştir. Hastalığı engelleme oranına göre en yüksek etkiyi Bacillus megaterium TV-49A (%93.4) ve B. cereus TV-85D (%86.9) bakteri izolatları göstermiştir. Bu iki izolatın ACC, indol asetik asit, salisilik asit üretimi ve fosfatı çözebilme özelliğinin yüksek olduğu; lipaz, amilaz, proteaz, liziz dekarboksilaz, fitaz ve kitinaz enzim üretimi sonuçlarının pozitif olduğu belirlenmiştir.
Publisher
Turkiye Biyolojik Mucadele Dergisi
Reference68 articles.
1. Alexander D.B. & D.A. Zuberer, 1991. Use of chrome azurol S reagents to evaluate siderophore production by rhizosphere bacteria. Biology and Fertility of Soils, 12: 39-45.
2. Ali B., A.N. Sabri, K. Ljung & S. Hasnain, 2009. Auxin production by plant associated bacteria: impact on endogenous IAA content and growth of Triticum aestivum L. Letters in Applied Microbiology, 48: 542-547.
3. Atlas R.M., 1997. Handbook of Microbiological Media. Boca Raton, CRC Press.
4. Baktır İ., 2010. Bitki Büyüme Düzenleyicileri Özellikleri ve Tarımda Kullanımları. Hasad Yayıncılık.
5. Bashan Y. & L.E. de-Bashan, 2002. Protection of tomato seedlings aganist infection by Pseudomonas syringae pv. tomato by using the plant growth-promoting bacterium Azospirillum brasilens. Applied and Environmental Microbiology, 6: 2637-2643.