Abstract
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatın her alanında var olması, bu teknolojilerin önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Özellikle COVİD-19 salgını sonrası insanlar için bilişim teknolojilerinin vazgeçilemez bir hale geldiği ifade edilebilir. Bu teknolojilerdeki gelişmeler çok hızlı gerçekleşmektedir. Bilişim teknolojilerindeki bu gelişmeler kamu yönetim yapısı ve sistemlerini sosyal, siyasal ve ekonomik olarak çok önemli ölçüde etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Bu etki kamu hizmetlerinin yürütülmesinde etkililik, verimlilik ve hızlılık açılarından önemli katkılar sağlamaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin olması aynı düzeyde bu teknolojilerden yararlanıldığı anlamına gelmemektedir. Bilişim teknolojilerinin kullanılmasının yeterli görülmesi yanlış bir algı olmakla beraber bu yanlış algı bu alanda ilerlemeyi de olumsuz yönde etkilemektedir. Sadece teknolojik gelişmelerin değil, ekonomik, sosyal ve kültürel yapıların da bu süreci önemli ölçüde etkilediğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Farklı etmenler bir bütün olarak düşünüldüğünde bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişiminin ve entegrasyonunun sağlanmasında özel ihtisaslaşmış kurumların önemi büyüktür. 2018 yılında kurulan Dijital Dönüşüm Ofisi, bu gelişim sürecinde kilit bir görev üstlenmiştir. Buradan hareketle daha çok yeni olan Dijital Dönüşüm Ofisi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışma ile yeni yönetim sistemi içerisine konumlandırılan Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yasal düzenlemeler temelinde kurumsal yapısı incelenerek, ofisin dijital dönüşüm sürecindeki konumu irdelenmeye çalışılmıştır. Bu ofisin geleceğine yönelik öngörülerden hareketle önerilerde bulunulmuştur.
Publisher
Turkiye Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference14 articles.
1. Akman, E. ve Çetin M. 2019). Yeni Kamu Yönetimi Anlayışının Bir Yansıması Olarak Dijital Dönüşüm Ofisi, IV. Uluslararası Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Sempozyumu Tam Metin Kitabı, 223-231.
2. Avaner, T. ve Fedai, R. (2019). Türk Kamu Yönetiminde Ofis Sistemi: E-Devlet Uygulamalarından Dijital Dönüşüm Ofisine. Amme İdaresi Dergisi, 52 (2), 149-172.
3. Cumhurbaşkanlığı (2018). II. 100 Günlük İcraat Programı, 13 Aralık 2018.
4. Göçoğlu, V. (2020). Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Dijital Dönüşüm: Nesnelerin İnterneti Üzerine Bir İnceleme. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 9(1), 615-628.
5. Güler, T. (2018). Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Kamu Yönetimine Etkileri. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(59), 299-322.