Jeremy Bentham’ın Gerçek ve Kurgusal Varlıklar Teorisi ve Hukuki Terimlerin Açıklanması

Author:

GÜNEŞ Fatih1ORCID

Affiliation:

1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ

Abstract

Jeremy Bentham 18. yüzyılda yaşamış önemli bir filozof ve hukukçudur. Faydacılığın önemli temsilcilerinden ve modern düşüncede etkin olmasını sağlayan başlıca isimlerden biri olarak gösterilebilecek Bentham, çok geniş bir yelpazede eserlerini sunmuştur. İlgilendiği alanlardan birisi de düşünce ve düşüncenin hem iletim hem de üretim aracı olan dil üzerinedir. Bentham özellikle hukuk terimlerini tanımlamak istediğinde Aristoteles’ten beri kullanılan klasik tanımlama yönteminin yetersiz olacağını keşfetmiş ve hukuki terimleri de içeren etik kurgusal varlıklara dair adlandırmaların farklı bir yöntemle -kendisinin adlandırmasıyla paraphrasis yöntemiyle- açıklanabileceğini ileri sürmüştür. Bu çalışmada öncelikle Bentham’ın ontolojisi ve epistemolojisi bağlamında geliştirdiği dil ve anlam teorisi hakkında bilgiler verilmiş ve sonrasında bu teori üzerinden temellendirdiği paraphrasis yöntemi, filozofun çeşitli hukuk terimlerine yönelik açıklamaları da sunularak izah edilmiştir. Son olarak Bentham’ın bu girişiminin sunduğu avantajlar ve dezavantajlar ele alınarak hukukçular için ne derece faydalı olabileceği hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Publisher

Anadolu University

Reference26 articles.

1. BENTHAM, Jeremy: A Comment on the Commentaries and A Fragment on Government, 2. Baskı, Oxford University Press, Oxford and New York, 2008 (A Comment on the Commentaries and A Fragment on Government).

2. BENTHAM, Jeremy: “A Fragment on Ontology”, The Works of Jeremy Bentham-Vol 8, William Tait, Edinburg, 1843, s. 193-212 (A Fragment on Ontology).

3. BENTHAM, Jeremy: Ahlak ve Yasama İlkeleri, (Çev.) SARUHANLIOĞLU, Ömer / BOYACI, Uğur Kaşif, 1. Baskı, Litera Yayıncılık, İstanbul, 2017.

4. BENTHAM, Jeremy: Chrestomathia, Clarendon Press, Oxford, 1983 (Chrestomathia).

5. BENTHAM, Jeremy: Deontology together with A Table of the Springs of Action and Article on Utilitarianism, Oxford University Press, Oxford, 1983 (Deontology).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3