Affiliation:
1. Eskişehir İli Sivrihisar İlçe Devlet Hastanesi
2. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TIP PR.
Abstract
Jejunoileal divertiküloz, sıklıkla asemptomatik seyir gösteren ince bağırsağın divertiküler hastalığıdır. Divertiküler hastalık, esas olarak kolonu etkileyen nispeten yaygın bir hastalık olmasına rağmen daha az ölçüde sırasıyla ince bağırsağın farklı kısımlarını; duodenumu, jejunumu ve ileumu da etkileyebilir. Toplumda nadir görülen bu hastalık, gelişebilecek komplikasyonlar nedeniyle tanı ve tedavisinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Jejunal perforasyon en sık görülen komplikasyondur. Bunun dışında obstrüksiyon ve divertiküler kanama da görülebilmektedir. Hastalık tanısı koymak, semptomların spesifik olmaması ve görüntüleme gereksinimi veya acil laparotomi sırasında anlaşılması nedeniyle oldukça zordur. Biz de bu olgu ile tanınması oldukça zor ve tedavi seçenekleri iyi bilinmeyen bu hastalık konusunda tedavi yaklaşımını göstermeye çalıştık.
Publisher
Osmangazi Journal of Medicine
Subject
Microbiology (medical),Immunology,Immunology and Allergy
Reference15 articles.
1. 1. Akhrass R, Yaffe MB, Fischer C, Ponsky J, Shuck JM. Small-bowel diverticulosis: perceptions and reality. J Am Coll Surg. 1997;184(4):383-8.
2. 2. Liu CY, Chang WH, Lin SC, Chu CH, Wang TE, Shih SC. Analysis of clinical manifestations of symptomatic acquired jejunoileal diverticular disease. World J Gastroenterol. 2005;11(35):5557-60.
3. 3. Cooke WT, Cox EV, Fone DJ, Meynell MJ, Gaddie R. The clinical and metabolic significance of jejunal diverticula. Gut. 1963;4(2):115-31.
4. 4. Fleres F, Viscosi F, Bertilone E, Mazzeo C, Cucinotta E. Therapeutic strategies for jejunal diverticulitis: our experience and a review of the recent literature. J Vis Surg. 2018;4:152.
5. 5. Leigh N, Sullivan BJ, Anteby R, Talbert S. Perforated jejunal diverticulitis: a rare but important differential in the acute abdomen. Surg Case Rep. 2020;6(1):162.