Affiliation:
1. AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Abstract
Giriş:
Fournier Gangreni (FG), perineal, perianal veya genital bölgeleri etkileyen agresif bir nekrotizan fasiit olarak tanımlanmıştır. FG’de nekrotik dokuların erken dönemde agresif ve tam cerrahi debridmanı yapılmalıdır. FG'nin tedavisinde VAK ve konvansiyonel pansumanu karşılaştırarak, başlangıç cerrahisi ile greftleme arasında geçen süre ve greftleme sonrası sekonder debritman gereksinimi açısından incelemeyi amaçladık.
Materyal-Metod:
2015- 2023 yılları arasında Üroloji Kliniği’mizce FG tanısı konularak cerrahi tedavi uygulanan ve greft ile doku kapama yapılmış 48 hastanın verileri retrospektif incelendi. Hastaların klinik, patofizyolojik özellikleri, predispozan faktörler, VAK veya konvansiyonel pansuman kullanımı, greft kaybı sayıları, hastanede kalış süreleri kaydedildi. VAK ve konvansiyel pansuman yapılan gruplar karşılaştırılmalı değerlendirildi.
Bulgular:
Fournier Gangreni tanısı ile takip ve tedavi edilen toplam 48 hastanın 25’inde (%52) postoperatif dönemde VAK pansuman kullanılırken, 23’ünde (%48) konvansiyonel pansuman kullanılmıştı. Ortalama hastanede yatış süreleri, VAK grubunda 28 gün , konvansiyonel grupta 48 gün olarak tespit edilmiş ve VAK grubunda anlamlı olarak daha kısa saptandı. (p = 0.008). VAK grubunda 2 hastada , konvansiyonel pansuman yapılan hasta grubunda 6 hastada greft ile kapama sonrası sekonder debritman gerekli olduğu tespit edildi.Greft kaybı oranları VAK pansuman yapılan grupta, konvansiyonel pansuman yapılan gruba göre istatistiksel anlamlı daha azdı.
Sonuç:
FG ‘de VAK tedavisi yara iyileştirmesini hızlandırmakta, hastanede kalış süresini kısaltmakta ve greft ile doku kapama sonrası ikincil cerrahi girişim oranlarını azaltmaktadır
Publisher
Osmangazi Journal of Medicine
Subject
Microbiology (medical),Immunology,Immunology and Allergy