Affiliation:
1. TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
2. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
3. Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi
Abstract
Akut gastroenterit (AGE), tüm dünyada yaygın olarak görülen enfeksiyon hastalıkları arasındadır. Campylobacter, Salmonella, Shigella türleri AGE’nin bakteriyel etkenleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Bu çalışmada, laboratuvarımıza gönderilen gaita örneklerinde kültür yöntemi ve moleküler yöntemle Campylobacter, Salmonella ve Shigella sıklığını saptamak ve her iki yöntemin kıyaslanması amaçlanmıştır. 2019-2020 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne ishal yakınması ile başvuran, ayaktan erişkin ve çocuk hasta örnekleri dahil edilmiştir. Dışkı örnekleri Campylobacter, Salmonella ve Shigella türlerinin tespiti için konvansiyonel kültür yöntemleri ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile çalışılmıştır. Çalışmamızda 400 (%77 yetişkin, %23 çocuk) hastaya ait dışkı örneği değerlendirilmiştir. Örneklerin kültür ile değerlendirilmesinde 14 örnekte (%3.5) etken saptanmış; 10’u (%2.5) Campylobacter spp., 4’ü (%1) Salmonella spp. olarak tiplendirilmiş, Shigella spp. izole edilememiştir. Kültür yöntemi ile Campylobacter spp. ve Salmonella spp. sıklığı çocuklarda sırasıyla %6.5 ve %2.2, yetişkinlerde %1.3 ve %0.7 olarak saptanmıştır. Örneklerin PZR ile değerlendirilmesinde 38 örnekte (%9.6) etken saptanmış; 33’ünde (%8.3) Campylobacter spp., 5’inde (%1.3) Salmonella spp. varlığı tespit edilmiş, hiçbir örnekte Shigella spp. saptanamamıştır. Kültürde üreme saptanan 14 dışkı örneğinin tamamında PZR yönteminde de aynı etken mikroorganizma tespit edilmiştir. 24 örnekte ise kültürde üreme saptanmayıp sadece PZR’de Campylobacter spp. veya Salmonella spp. saptanmıştır. Gaita kültürü AGE tanısında altın standart yöntem olmasına rağmen araştırmamız sonucunda PZR’nin hem hızlı sonuç vermesi hem de saptama oranının yüksek olması nedeniyle kültüre avantajlı olduğu görülmüştür. Bu nedenle moleküler yöntemlerin rutin tanıda kullanılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Publisher
Osmangazi Journal of Medicine
Subject
Microbiology (medical),Immunology,Immunology and Allergy
Reference28 articles.
1. Referans1. İnal AS, Kibar F, Yaman A, Taşova Y. Erişkin Akut Gastroenterit olgularında etiyolojik ajanlar. Cukurova Med J 2021;46(2):654-662.
2. Referans2. Ziyade N, Elgörmüş N, Arabacı Ç, Kara E, Karayel F. Postmortem bakteriyolojik kültürlerinde Salmonella türleri izole edilen otopsi olgularının değerlendirilmesi. FLORA 2019;24(4):313-320.
3. Referans3. Bozok T, Bozok TŞ. Üçüncü basamak bir hastanede rotavirüs, enterik adenovirüs ve enterik parazit enfeksiyonlarının prevalansı ve demografik özellikleri: Altı yıllık retrospektif kesitsel çalışma. Mersin Univ Saglık Bilim Derg 2021;14(2):199-207.
4. Referans4. Çekin Y, Özyurt ÖK, Dağlar D, et al. Salmonella türlerinin izolasyonunda CHROM agar Salmonella besiyerinin değerlendirilmesi. J Clin Anal Med 2015;6(1): 29-31.
5. Referans5. Göktaş Ş, Gökmen AA, Şamlıoğlu P. Akut gastroenterit etkenlerinin moleküler yöntemlerle saptanması. J Clin Exper Invest 2018;9(1):21-25.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献
1. İnfeksiyöz İshallerin Mikrobiyolojik Tanısında Kullanılan Moleküler Paneller;Flora the Journal of Infectious Diseases and Clinical Microbiology;2024-06-25