Affiliation:
1. AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
2. AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
3. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
4. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Paranasal sinuslerin en büyüğü olan sinus maxillaris (SM) yüzde pek çok anatomik yapı ile komşuluk yapmaktadır. Bu çalışmada nasal septum deviasyonu (NSD) olan olgularda SM morfometrik olarak değerlendirerek, NSD ile ilişkisi olup olmadığını saptamak ve SM hacminin cinsiyet ile ilişkisini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiş olup, 150 kişiye (deviasyonu olanlar 90 kişi, deviasyonu olmayanlar 60 kişi) ait paranasal sinus BT görüntülerinde SM yüksekliği, genişliği ve derinliği ölçüldü. Elde edilen ölçümler eliptik formülde kullanılarak SM hacim hesaplaması yapıldı. NSD olan kişilerde deviasyon yönü değerlendirilip, deviasyon açısı ve deviasyon şiddeti hesaplandı. SM hacmi sağ tarafta 16,88±5,69 cm3, sol tarafta 17,07±5,52 cm3 olarak ölçüldü. Olguların %30’unda sağ septum deviasyonu, %30’unda sol septum deviasyonu saptandı, %40’ında ise deviasyon saptanmadı. Septum deviasyonu olanların %49’unda hafif, %51’inde orta şiddette deviasyon belirlendi. SM hacmi ile septum deviasyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. SM’i tüm ölçümlerinde erkekler ve kadınlar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Diskriminant analizinde cinsiyetlere göre ayrımda en belirgin değişkenin SM yüksekliği olduğu görüldü. Cinsiyet değerlendirmesi kadınlarda %74,4, erkeklerde ise %65,3 doğruluk oranıyla belirlendi. Çalışmanın sonucunda nasal septum’un deviasyon yönünü SM hacmine etki etmediği saptanmıştır. Tüm ölçümlerde erkeklerde daha yüksek değerler elde edilmiş olup, bulgularımız SM’in morfometrik özellikleri açısından cinsel dimorfizminin önemini ortaya koymaktadır. SM hacim bulgularının klinikte yararlı olacağını ve cinsiyet tayini sürecinde adli tıpta yardımcı olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Publisher
Osmangazi Journal of Medicine
Reference43 articles.
1. 1. Arıncı K, Elhan A. Anatomi. 6. Baskı. Ankara:Güneş Kitabevi, 2016.
2. 2. Standring S. (Edited by). Gray’s Anatomy: The Anatomical Basis of Clinical Practice. 41nd Edition, Hollanda: Elsevier Limited, 2016.
3. 3. Whyte A, Boeddinghaus R. The maxillary sinus: physiology, development and imaging anatomy. Dento maxillo facial radiology. 2019; 48(8), 20190205.
4. 4. Anagnostopoulou S, Venieratos D, Spyropoulos N. Classification of human maxillar sinuses according to their geometric features. Anat Anz. 1991; 173(3):121–30.
5. 5. Cho SH, Kim TH, Kim KR, Lee J, Lee D, Kim J, et al. Factors for Maxillary Sinus Volume and Craniofacial Anatomical Features in Adults With Chronic Rhinosinusitis. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2010; 136(6):610–615.