Abstract
Bireylerin internet üzerinden alışveriş yapma alışkanlıkları teknolojik ve dijital dönüşümlerden olumlu yönde etkilenmektedir. Bunu takiben elektronik ticaret (e-ticaret) ekosistemindeki alıcı ve satıcı sayısındaki artışın kentsel alana doğrudan ve dolaylı etkileri vardır. Özellikle ulaştırma, lojistik, perakende ve gayrimenkul sektörlerinde görülen ve adı geçen sektörlerin uyum sağlamasını gerektiren bu yeni gelişmenin kent planlamada yeterince dikkate alınmadığı açıktır. Bu araştırma, pandemi döneminin ardından yükselen e-ticaret faaliyetlerinin kentsel alana olası etkilerini değerlendirmekte ve kent planlamanın bu gelişmelere paralel olarak ne şekilde kurgulanabileceğine dair politikalar önermektedir. Bu etkiler; depolama alanı ve lojistik altyapı ihtiyacı, teslimatların yol açtığı trafik sıkışıklığı, fiziksel perakendenin azalan önemi ve talebin farklı gayrimenkul türlerine kayması olarak özetlenebilir. Bu amaçla araştırmada uyumlanabilir planlama yaklaşımı kuramsal olarak ele alınmakta, e-ticaretin kentsel alana etkilerini değerlendirebilmek amacıyla ilgili literatür taranarak sonuçlar ‘ulaştırma ve lojistik’ ile ‘perakende ve gayrimenkul’ olmak üzere iki başlıkta sınıflandırılmaktadır. Ayrıca, çalışma kapsamında kuramsal ve kavramsal araştırmalardan yola çıkarak e-ticarete ‘mekansal örgütlenme’ ile ‘politika ve düzenlemeler’ bağlamında uyumlanmaya yönelik politika önerileri içeren bir kent planlama çerçevesi oluşturulmaktadır. Kentsel alanda e-ticaret kaynaklı dönüşümlerin incelenmesinin kalkınma politikalarına ve kent planlamaya yön vereceği öngörülmektedir.
Publisher
Republic of Turkey Ministry of Industry and Technology General Directorate of Development Agencies
Reference74 articles.
1. Avrupa Birliği Komisyonu. (2023). “European Green Deal: Commission proposes 2030 zero-emissions target for new city buses and 90% emissions reductions for new trucks by 2040”, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_762, (Erişim tarihi: 23.05.2023).
2. Aditantri, R., Mahliza, F. and Wibisono, A. D. (2021). Urban Planning and E-Commerce: Understanding the Impact During Pandemic COVID-19 in Jakarta. International Journal of Business, Economics, and Social Development, 2 (3), 135-142.
3. Anderson, R. A., Issel, L. M. and McDaniel Jr, R. R. (2003). Nursing Homes as Complex Adaptive Systems: Relationship Between Management Practice and Resident Outcomes. Nursing Research, 52 (1), 12-21.
4. Arrigo, E. and Pellicelli, A. C. (2022). Emerging Trends in Retailing and Consumption Patterns. In F. J. Martínez-López, J. C. Gázquez-Abad and M. Ieva (Eds.), Advances in National Brand and Private Label Marketing. Springer, Cham: Springer Proceedings in Business and Economics, 153-158.
5. Ascher, F. (2004). Les Nouveaux Princip es de L’urbanisme. Paris: Editions de l’Aube.