Affiliation:
1. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
Abstract
Siyaset felsefesi alanında önemli bir isim olan Giorgio Agamben, Homo Sacer adlı dokuz eserden oluşan serinin ilk kitabını 1995 yılında yayımlamıştır. Yazar, Türkçeye 2000 yılında çevrilen Kutsal İnsan: Egemen İktidar ve Çıplak Hayat isimli eserinde modern Batı demokrasilerinde, hukuk, yönetim ve egemenlik kavramlarını tarihi bir temele oturtarak tartışmaktadır. Agamben, günümüz siyasetinde, demokratik ve otoriter rejimler arasındaki ortak noktaların, demokrasilerin içinde barınan totaliter eğilimlerin aydınlatılmasını amaçlamaktadır. Batı siyasetinin temelde çıplak hayat ve siyasal hayat olan ikilikler üstüne kurulu olduğunu belirten Agamben, kökünü antik Yunan ve Roma’ya dayandırdığı biyopolitikanın egemen iktidarla iç içe geçerek hayat üzerindeki gücüne eğilmiştir. Olağanüstü hallerin istisna olmaktan çıkarak genel durumu temsil etmesiyle modern toplumlarda herkesin temel hukuki haklarını kaybederek potansiyel birer homo sacer olma ihtimali üzerinde durarak günümüzde yaşamın birçok farklı açıdan dev bir toplama kampına dönüştüğü iddiasını ortaya koymaktadır. Felsefe, siyaset bilimi, sosyoloji gibi pek çok alanın sınırlarında ustalıkla gezen Agamben, politikayı farklı bir şekilde düşünmenin imkânını gösterir. Bu çalışmada sosyolojik perspektifle Agamben’in eseri üzerinden kriz ve süreklilik olguları tartışılmış ve Agamben’e yöneltilen eleştirilere yer verilmiştir.
Reference15 articles.
1. Agamben, Giorgio (2017). Autoritratto Nello Studio. Milano: Nottetempo.
2. Agamben, Giorgio (2020). Kutsal İnsan: Egemen İktidar ve Çıplak Hayat. Çev. İsmail Türkmen. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
3. Askofare, Sidi (2004). “À propos de État d'exception, Homo sacer de Giorgio Agamben”. L'en-je lacanien, 1: 193-205.
4. Benjamin, Walter (2014). “Şiddetin Eleştirisi Üzerine”. Çev. Ece Göztepe, Şiddetin Eleştirisi Üzerine. Ed. Aykut Çelebi. İstanbul: Metis Yayınları.
5. Derrida, Jacques (2009). The Beast and the Sovereign, Vol.1. Trans. Geoffrey Bennington. Eds. Michel Lisse et al. Chicago: The University of Chicago Press.