Affiliation:
1. VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
Abstract
Bu çalışmanın amacı farklı özelliğe sahip olan antrenmanların kuvvet gelişimi üzerindeki etkisini incelemek ve kuvvet gelişim aşamasında zorlanma düzeylerini tespit etmektir. Çalışmaya yaş ortalamaları 20,05 olan 28 kadın ve 32 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Kuvvet gelişimini sağlamak için iki farklı antrenman metodu kullanılmıştır. Bu antrenman metotları tekrar sayısına göre oluşturulan Tekrar Antrenman Metodu ve süreye bağlı olarak oluşturulan AMRAP (As Many Reps As Possible) Antrenman Metodudur. Kuvvet gelişimini saptayabilmek için 1-RM metodu kullanılmıştır. Antrenman 5 hafta, haftada 3 gün uygulanmıştır. Antrenman yöntemlerinin etkisini görmek amacıyla üç gurup oluşturulmuştur. Tekrar Antrenman Yöntemi gurubu (20 kişi), AMRAP Antrenman Yöntemi gurubu (20 kişi) ve Kontrol gurubu (20 kişi) olmak üzere üç grupta toplam 60 kişi yer almıştır. Kuvvet gelişiminin tespit edilmesi için ön test son test analizi yapılmış olup iki antrenman türünde de kuvvet gelişimi olduğu ancak AMRAP antrenman metodunun daha yüksek kuvvet gelişimi sağladığı görülmüştür. Antrenman süresince zorlanma değerlerinde AMRAP uygulanan katılımcıların Tekrar yöntemi uygulanan katılımcılardan daha fazla zorlandığı tespit edilmiştir.
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference24 articles.
1. Akbulut, T., Cinar, V., Oner, S., Erdogan, R. (2021). Strength Development, Muscle And Tissue Damage İn Different Training Models. In 16th International Sport Sciences Congress. Scıencedomaın Int.
2. Başoğlu, O. (2010). Kadın Sporcularda Dırenc Antrenmanlarının Beden Kıtle Indeksı Ve Vucut Yag Yuzdesı Uzerıne Etkısı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(34), 172-177.
3. Berk, Y., Ünver, Ş., Bingöl, M. Vücut Ağırlığıyla Yapılan Kuvvet Antrenmanının Dinamik Dengeye Etkisi. Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, 4(3), 350-358.
4. Biyikli, T. (2007). Vücüt İmgesinin Ve Özel Spor Salonlarının Egzersize Başlama Ve Devam Etme Motivasyonu Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi , Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
5. Borg, Gunnar. (1982). Psyehophysieal Basis Of Pereeived Exertion. Medicine And Science İn Sports And Exercise. 14(5):377-381.