Affiliation:
1. HITIT UNIVERSITY
2. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Spor örgütlerinin özellikle yerel yapılanmalarının koordinesinde spor federasyonlarına önemli görevler düşmektedir. Bu açıdan spor federasyonlarının hem ulusal hem de uluslararası arenada temsiliyet açısından performanslarının değerlendirilmesi önemli bir unsur olarak düşünülmektedir. Performans analizleri ile federasyonların ülkede gösterdikleri ilerlemeler de düzenli olarak takip edilebilmektedir. Bu süreçte gözlemlenen aksaklıklar ve zayıflıkların azaltılmasına yönelik tedbirler de alınabilmektedir. Bu araştırmada, spor federasyonlarının 2018-2021 yıllarına ait mali dönem verileri ile finansal performansları çok amaçlı karar verme yöntemlerinden TOPSİS yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, ilgili spor federasyonları performanslarına göre sıralanmıştır. Çalışmada, uluslararası ve ulusal literatürden faydalanılarak, en fazla kullanılan finansal oranlar değerlendirmede değişken olarak kullanılmıştır. Bu kapsamda; ödeme gücü oranları, faaliyet oranları, mali yapı oranları ve karlılık oranları kullanılmıştır. Araştırmaya 32 olimpik spor federasyonu dahil edilmiştir. Federasyon bilanço verilerinin eksikliği nedeniyle 21 federasyonun analizi yapılabilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, araştırma kapsamına alınan yılların tamamında Türkiye Cimnastik Federasyonu en iyi performansı göstermiştir. “Türkiye Halter Federasyonu” ise 2020 yılı hariç en kötü performansı göstermiştir. 2020 yılında ise en kötü performansı “Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu” göstermiştir. Bu sonuçlardan hareketle, spor federasyonlarının performans göstergelerinin belirli periyotlarda kontrol edilmesi ve yaptırım uygulanması, ülke sporunun sportif başarısında ve performans önemli rol oynayacaktır.
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference32 articles.
1. Alsu, E., ve Taşdemir, A. (2017). Finansal performansın TOPSİS çok kriterli karar verme yöntemi ile belirlenmesi: Dokuma, giyim eşyası ve deri sanayi işletmeleri üzerine bir uygulama. Uluslararası AFRO-AVRASYA Araştırmaları Dergisi, 2(4), 221-236.
2. Ayhan, M. B. (2018). Yaz spor okulu seçiminde entegre bir tereddütlü-bulanık AHP ve TOPSIS yyaklaşımı. Sakarya University Journal of Science, 22(2), 269-284. https://doi.org/10.16984/saufenbilder.306664.
3. Ballı, S., & Korukoğlu, S. (2014). Development of a fuzzy decision support framework for complex multi‐attribute decision problems: A case study for the selection of skilful basketball players. Expert Systems, 31(1), 56-69. https://doi.org/10.1111/exsy.12002
4. Benitez, J.M., Martin, J.C., & Roman, C. (2007). Using fuzzy number for measuring quality of service in the hotel ındustry. Tourism management, 28(2), 544–555. https://doi.org/10.1016/ j.tourman.2006.04.018
5. Çağlayan, R. (2007). Spor hukuku. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.