Affiliation:
1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Bu araştırma vücut geliştirme sporcularının bigoreksiya ile özgüven düzeylerini tespit etmek ve birbiri ile olan ilişkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sporcuların bigoreksiya ile özgüven düzeylerini incelemek amacıyla tarama modelinde tasarlanmış bir araştırmadır. Araştırma grubu Aksaray ilinde bulunan ve düzenli olarak vücut geliştirme sporu ile ilgilenen 145 erkek sporcudan oluşmaktadır. Verilerin sağlanmasında “Kas Dismorfik Bozukluğu (Bigoreksiya) Envanteri” ve “Sportif Sürekli Kendine Güven Ölçeği” kullanılmıştır. Katılımcıların bigoreksiya ve özgüven düzeylerini tespit etmek amacıyla “tanımlayıcı istatistiklerden aritmetik ortalama ve standart sapma” tekniklerinden yararlanılmıştır. Sporcuların bigoreksiya ve özgüven düzeylerini antrenman süresine göre karşılaştırmak için tek yönlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Farkın kaynağına ulaşabilmek amacıyla post-hoc (Tukey) testine başvurulmuştur. Sporcuların bigoreksiya ile özgüven düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenebilmesi için pearson korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bigoreksiyanın özgüven üzerindeki yordayıcılığı ise basit doğrusal regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Sonuç olarak sporcuların bigoreksiya düzeylerinin yüksek, özgüven düzeylerinin ise düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Antrenman süresi bakımından sporcuların bigoreksiya düzeylerinde anlamlı bir farklılığa rastlanırken (p0.05). Ayrıca bigoreksiya ile özgüven arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüş, bigoreksiyanın özgüven üzerinde güçlü bir yordayıcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Funder
Desteleyen herhangi bir kurum ya da kuruluş bulunmamaktadır.
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference39 articles.
1. Akdeniz, H., ve Saytekin, G. N. (2020). Examination of leadership orientations and self-confidence behaviors of faculty of sport sciences students (Kocaeli University Sample). International Journal of Curriculum and Instruction, 12(Special Issue), 233-250.
2. Alfano, L., Hildebrandt, T., Bannon, K., Walker, C., ve Walton, K. E. (2011). The impact of gender on the assessment of body checking behavior. Body Image, 8(1), 20-25. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2010.09.005
3. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington: American Psychiatric Publishing. DOI: https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
4. Babusa, B. (2013). Muscle dysmorphia in Hungarian high risk populations. Doctoral Thesis. Mental Health Sciences Doctoral School Semmelweis University, Budapest.
5. Blomeley, D., Phillipou, A., ve Castle, D. J. (2018). Sizing it up: A systematic review of the nosology of muscle
dysmorphia. Clinical Research in Psychology, 1(1), 1‐10.