Affiliation:
1. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
2. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜMÜ
Abstract
Bu araştırma kadın sporcuların cinsiyet rolü özelliklerini çeşitli spor türleri açısından belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet gösteren amatör ve profesyonel kulüplerde lisanlı olarak spor yapan 185 kadın sporcudan oluşmaktadır. Bu araştırmada, veri toplama aracı olarak BEM tarafından geliştirilen Türkçeye uyarlaması Kavuncu (1987) tarafından gerçekleştirilen “BEM Cinsiyet Rolü Envanteri” ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde parametrik dağılımlarda bağımsız gruplar t testi (independent sample t test) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmış, ANOVA analizlerinin anlamlı bulunan gruplar arası farklılıklar için ikinci seviye testi olan Tukey HSD kullanıldı. Araştırmanın sonucuna göre kadınsılık alt boyut puan (x̄=105,99) ortalaması kadınlık medyanın (x̄=116) altında aynı şekilde, Erkeklik alt boyut puan (x̄=103,91) ortalamasının da erkeklik meydanın (x̄=99) üstünde olduğu tespit edilmiştir. Kadınsılık puanları lisans yılı 11 ve üzeri olanların daha düşük lisans yılı olanlardan daha düşük çıkmıştır (p
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference26 articles.
1. Baştuğ, G. (2008). Bayan sporcuların bedenlerini algılama düzeyleri ve cinsiyet rolleri üzerine bir araştırma. Doktora tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
2. Bem, S. L. (1974). The meausurement of psychologial androgyny. Journal Of Consulting And Clinical Psychology, 42, 155-162.
3. Birrel, S. (1983). The psychological dimenson of female athletic participation. The Sporting Woman. Champaign: Human Kinetics Press, ,49-91.
4. Burke, K. L. (1986). Comparison of psychological androgyny within a sample of female collegiate athletes who participate in sports traditionally appropriate and traditionally inappropriate for competition by females. Perceptual and Motor Skills, 63, 779-782.
5. Challip, L., Villiger, J., & Duignan, P. (1980). Sex role identity in a select sample of women field hockey players. International Journal of Sport Psychology, 11, 240-248.