Affiliation:
1. Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi
2. GAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Araştırmanın amacı, spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin algıladıkları özyeterlilik ve kontrol odağının girişimcilik niyetine etkisinin incelenmesidir. Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim alan öğrenciler arasından, kolayda örneklem yöntemi ile gönüllü olarak seçilen 199 kadın ve 255 erkek, toplamda 454 kişi, araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu ve verilerin toplanması amacıyla “Genel Özyeterlilik Ölçeği”, Akademik Kontrol Odağı Ölçeği” ve “Girişimcilik Niyeti Ölçeği” uygulanmıştır. Normal dağılımı kabul edilen verilerde değişkenler arasındaki ilişki düzeyi Pearson Korelasyon testi kullanılırken, etki durumunu belirlemek için Doğrusal Regresyon testi kullanılmıştır. Öğrencilerin Genel Özyeterlilik ile kontrol odağı ve girişimcilik niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bir diğer bulgu ise araştırmaya katılan öğrencilerin özyeterlilik ve kontrol odaklarının sahip oldukları girişimcilik niyetine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p
Publisher
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi (Mediterranean Journal of Sport Science)
Subject
Psychiatry and Mental health,Neuropsychology and Physiological Psychology
Reference67 articles.
1. Aaker, D. A., Kumar, V., ve Day, G. S. (2007). Marketing research, 9. Edition, John Wiley & Sons, Danvers.
2. Akın, A. (2007). Akademik kontrol odağı ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(3), 9-17.
3. Akkoç, İ., Çalışkan, A., ve Turunç, Ö. (2012). Örgüt kültürünün girişimciliğe etkisinde öz yeterliliğin düzenleyici rolü. İş, Güç Endüstri ve İnsan İlişkileri Dergisi, 14(3), 19-42. Doi: 10.4026/1303-2860.2012.0204.x
4. Aktaş Eroğlu, A. (2017). Ergenlerde kontrol hissi ve öz yeterlilik arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Ana Bilim Dalı, İstanbul.
5. Arora, P., Haynie, J. M., ve Laurence, G. A. (2013). Counterfactual thinking and entrepreneurial self–efficacy: The moderating role of self–esteem and dispositional affect. Entrepreneurship Theory and Practice, 37(2), 359-385.